Σάββατο, 04 Ιουλίου 2009

Το φαντασιακό μας έθνος και ο ζωτικός του χώρος

Η ανάγκη κινητοποίησης της διασποράς

Έθνος και ζωτικός χώρος. Όταν το έθνος και ο ζωτικός χώρος συναντώνται ως έννοιες μαζί είναι αδύνατον να λείπει η έννοια της γεωπολιτικής. Η έννοια αυτή καθεαυτή έχει ταυτιστεί , μαζί και με την έννοια του ζωτικού χώρου με το ναζιστικό καθεστώς και αναπόφευκτα με τις θηριωδίες του καθεστώτος των Ναζί.
Όπως σημειώνει ο Parker G. στο βιβλίο του Γεωπολιτική : Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον «...μετά το τέλος του Β' ΠΠ , να απαγορευθεί η γερμανική μαζί με τα υπόλοιπα ιδεολογικά πιστεύω του ναζισμού. Η κατάσταση αυτή, αναπόφευκτα, είχε γενικότερες αρνητικές συνέπειες για τη γεωπολιτική και αλλού, κι αυτές επρόκειτο να διαρκέσουν για μια ολόκληρη γενιά».
Το πολιτικό αντίκτυπο της επαναφοράς μιας τέτοιας θεώρησης του διεθνούς πολιτικό-οικονομικού γίγνεσθαι συνέλαβε ένας εκ των γνωστότερων αντιπροσώπων της Νέας Τάξης Πραγμάτων και δεδηλωμένος «φιλέλληνας Χένρι Κίσινγκερ. «Με την σφραγίδα αποδοχής του Κίσινγκερ, η γεωπολιτική , ως ουσιαστικό και ως επίθετο εισέρχεται σύντομα στο κατεστημένο λεξιλόγιο της πολιτικής και των διεθνών σχέσεων των Ηνωμένων πολιτειών» και όλου των κρατών.
Πολλές νέες υπερδυνάμεις του πολύ-πολιτικού πλέον συστήματος όπως η Κίνα και η Ρωσία έχουν σχεδιάσει τις οικονομικές και πολιτικές τους κινήσεις βασισμένοι στις αναλύσεις γεωπολιτικών επιστημόνων και στην αλάνθαστη δυναμική της σύγχρονης γεωπολιτικής. Πλέον όσο και να θέλουν οι αμφισβητίες της γεωπολιτικής η γεωπολιτική έχει γίνει ο κανόνας.

συνέχεια εδώ