Επαναλειτουργεί η 336 Μοίρα "Όλυμπος"



Στις 10 Ιουλίου, επαναλειτούργησε επισήμως η ιστορική 336 Μοίρα «Όλυμπος» της Πολεμικής Αεροπορίας στην 116 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση του Αράξου, αυτή τη φορά εξοπλισμένη με τα πλέον σύγχρονα μαχητικά του ελληνικού οπλοστασίου, τα F-16 Block.52+ ADV.

Η 336 Μοίρα είχε αναστείλει τη λειτουργία της προ μηνών, όταν στη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στον Άραξο είχε αποσύρει από τη δύναμή της και τη δύναμη της ΠΑ, όλα τα επιθετικά αεροσκάφη A-7E/TA-7C Corsair II. Αμέσως μετά ξεκίνησαν όλες οι (εσωτερικές) διεργασίες για την εκπαίδευση του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού της από τον ένα (παλαιό) τύπο στον (νεότερο) άλλο, όπερ και εγένετο, με την προσθήκη στη Μοίρα και έμπειρου προσωπικού από την αδελφή (και «μητρική» πλέον) 335 Μοίρα «Τίγρης», που επίσης εδρεύει στην 116 ΠΜ στον Άραξο και ως τότε επιχειρούσε αποκλειστικώς και μόνο με τα υπερσύγχρονα F-16 Block.52+ ADV.

Σημειώνεται ότι η ΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος “Peace Xenia IV”, που υπογράφτηκε το Δεκέμβριο του 2005 από την τότε ελληνική κυβέρνηση του Κ.Καραμανλή, η ΠΑ ενισχύθηκε με 30 συνολικώς μαχητικά F-16 Block.52+ ADVANCE, από τα οποία τα 20 ήταν μονοθέσια (F-16C) και 10 διθέσια εκπαιδευτικά, αλλά με πλήρεις επιχειρησιακές δυνατότητες (F-16D). Όλα – και τα 30 μαχητικά – «φορούν» τον κινητήρα F100-PW-229 της Pratt & Whitney. Στις 19 Μαρτίου 2009, πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια ειδικής τελετής που έγινε στην έδρα της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin, στο Fort Worth του Τέξας, η παράδοση του πρώτου αεροσκάφους του προγράμματος.

Στις 28 Ιανουαρίου 2010 προσγειώθηκε στον Άραξο το πρώτο από τα αεροσκάφη αυτά και εντάχθηκε αμέσως στη δύναμη της ιστορικής 335 Μοίρας «Τίγρης», της πιο παλαιάς και ιστορικής Μοίρας της ΠΑ, καθώς συγκροτήθηκε με τη βοήθεια της Βρετανικής RAF στη Μέση Ανατολή στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, το 1942. Η 336 Μοίρα ακολούθησε μερικούς μήνες αργότερα επίσης συγκροτούμενη επίσης στη Μέση Ανατολή. Στην 335 Μοίρα λοιπόν εντάχθηκαν – ως τώρα – και τα 30 μαχητικά του προγράμματος. Όπως είναι εύκολα κατανοητό πολεμική Μοίρα των 30 αεροσκαφών είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο. Οι άλλες Μοίρες μαχητικών της ΠΑ είναι των 20 αεροσκαφών εκάστη. Επομένως το «σπάσιμο» της 335 σε δύο Μοίρες, ήταν – διοικητικώς – μονόδρομος. Τώρα, η 336 παρέλαβε τα μισά (15) μαχητικά της 335 Μοίρας, ήτοι 10 μονοθέσια και πέντε διθέσια, και συνεχίζει τις αποστολές της και με τη χρήση των σύγχρονων οπλικών συστημάτων.

Προς το παρόν, οι δύο Μοίρες (335 και 336) διατηρούν την παλαιά ονομασία τους, που είχαν με τα A-7, ήτοι «Μοίρες Βομβαρδισμού», κάτι που αναμένεται να αλλάξει συντόμως αποκτώντας ονομασία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αποστολές τους. Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι πρώτος διοικητής της «νέας» 336 Μοίρας είναι ένας Επισμηναγός, εξαιρετικά έμπειρος F16άρης!
Καλή τύχη σε όλους και ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ!

Λ.Σ.Μ.