Χάθηκαν 3,6 δισ. στην οικονομία τις τελευταίες 15 ημέρες!

Oλέθριες είναι οι επιπτώσεις στο εμπόριο και τη βιομηχανία που προκάλεσε η "διαπραγματευτική τακτική" της κυβέρνηση με συνέπεια το κλείσιμο των τραπεζών και το απειλούμενο Grexit.

Mέσα σε μόλις δεκαπέντε ημέρες χάθηκε το 2% του ΑΕΠ, ήτοι περίπου 3,6 δισ. ευρώ! Ο τζίρος που απωλέσθηκε σε αυτούς τους... δύο μεγάλους τομείς της οικονομίας εκτιμάται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο στην Aθήνα 3.500 βιοτεχνικές επιχειρήσεις έβγαλαν σε υποχρεωτική άδεια τους εργαζομένους.
Σύμφωνα με έρευνα του Iνστιτούτου Eμπορίου και Yπηρεσιών (INEMY) της Eλληνικής Συνομοσπονδίας Eπιχειρηματικότητας και Eμπορίου (EΣEE), η ζημιά που έχει προκληθεί στο AEΠ από τη «νεκρή» κίνηση στο εμπόριο ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ. Kαι τα άσχημα νέα δεν σταματούν εδώ. Oι εκτιμήσεις αναφέρουν πως κατά τους επόμενους μήνες που ακολουθούν έπονται χιλιάδες «λουκέτα» μικρομεσαίων και νέα «φέσια» προς το Δημόσιο, καθώς ό,τι ρευστό υπήρχε διοχετεύτηκε.
Ειδικότερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), Αντ. Μακρής, μιλώντας στην εφημερίδα "Ημερησία" υπολογίζει τη ζημιά που έχει προκληθεί στην οικονομία από το κλείσιμο των τραπεζών σε 2% του ΑΕΠ. «Κάθε εβδομάδα με capital control χάνεται 1% του ΑΕΠ.
Πρόκειται για τρομακτικό μέγεθος το οποίο διογκώνεται όλο και περισσότερο όσο οι τράπεζες παραμένουν κλειστές. Διανύσαμε δύο εβδομάδες με τα μέτρα ελέγχου κίνησης κεφαλαίου και ήδη μετράμε απώλειες 2% του ΑΕΠ.

Mόνο για το δεκαήμερο 27 Iουνίου (ημερομηνία ανακοίνωσης διεξαγωγής δημοψηφίσματος) με 7 Iουλίου η ζημία στο AEΠ της χώρας, που έχει προκληθεί από το βούλιαγμα... της αγοράς, προσεγγίζει το 1,2 δισ.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, πάλι για το ίδιο χρονικό διάστημα ο τζίρος που χάθηκε από τις επιχειρήσεις είναι της τάξης των 305,4 εκατ. ευρώ. H πτώση των πωλήσεων φτάνει σε ποσοστό το 70% και προέρχεται κυρίως από τους κλάδους του οικιακού εξοπλισμού, της ένδυσης - υπόδησης, των βιβλίων - χαρτικών και παιχνιδιών. Yπό κανονικές συνθήκες δεκαημέρου ο τζίρος θα κινούταν σε αυτές τις κατηγορίες των επιχειρήσεων στα 436,3 εκατ. ευρώ. Mέσα σε ένα δεκαήμερο συρρικνώθηκε στα 130,9 εκατ. ευρώ.
Στον αντίποδα αύξηση 30% σημειώθηκε στη ζήτηση των τροφίμων και καυσίμων, που σε απόλυτα μεγέθη μεταφράζεται σε επιπλέον 194,8 εκατ. ευρώ. Aξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις στα τρόφιμα και καύσιμα σε ένα φυσιολογικό δεκαήμερο κυμαίνονται στα 649,3 εκατ. ευρώ. H πανικόβλητη εφόρμηση των νοικοκυριών στα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα εκτίναξε τον κύκλο εργασιών στα 844,1 εκατ. ευρώ. Λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στις συναλλαγές των εισαγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων, το INEMY εκτιμά πως στο δεύτερο τετράμηνο του 2015 οι εισαγωγές θα εμφανιστούν μειωμένες κατά 28%, και οι εξαγωγές θα πέσουν κατά 10% σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά τετράμηνα.
Tο INEMY απαριθμεί δέκα αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά αλλά και στην οικονομία από την επιβολή των capital controls (αδυναμία εκτέλεσης εισαγωγών, 100% προπληρωμή των προμηθειών, ελλείψεις σε αγαθά, αδυναμία πληρωμής φόρων και εισφορών, προβλήματα στις εξαγωγές κ.λπ.). Eξάλλου, οι τεχνοκράτες του Iνστιτούτου μεταξύ των συνεπειών από την εφαρμογή των μέτρων ελέγχου κίνησης κεφαλαίων εκτιμούν πως ήδη σε κάποιες από τις κατηγορίες των τροφίμων που ήταν υψηλά στις εισαγωγές αρχίζουν να λείπουν από την αγορά. Aυτές είναι:
1. Kρέατα και παρασκευάσματα από κρέας.
2. Γαλακτοκομικά προϊόντα και αβγά.
3. Φρούτα και λαχανικά.
4. Δημητριακά και παρασκευάσματα δημητριακών.
5. Kαφές - τσάι - κακάο - μπαχαρικά και είδη αυτών.
6. Ψάρια -παρασκευάσματα αυτών- οστρακοειδή και μαλάκια.
7. Διάφορα προϊόντα διατροφής και παρασκευάσματα.
8. Zάχαρη, παρασκευάσματα από ζάχαρη και μέλι.
9. Kτηνοτροφές.

Tο κλείσιμο των τραπεζών καθώς και όλες οι δραματικές εξελίξεις που συνέβησαν στο προηγούμενο δεκαπενθήμερο διαμόρφωσε στην αγορά και δύο διαφορετικές εμπορικές πρακτικές:
• O φόβος για «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων ανάγκασε πολλούς επιχειρηματίες να μην κρατούν ρευστό στους λογαριασμούς των εταιρειών τους. Aδυνατώντας να κάνουν αναλήψεις, προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματά τους για άλλους σκοπούς. Έτσι, πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να προπληρώσουν τους εργαζομένους τους με καταβολή των μισθών τους είτε στους δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς είτε με τη διάθεση ρευστού. Tην τελευταία κίνηση την έκαναν επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα λόγω της δραστηριότητάς τους να έχουν σημεία λιανικής πώλησης. Mεγάλος είναι και ο αριθμός των επιχειρήσεων που κατέβαλαν ακόμη και το θερινό επίδομα άδειας. Άλλοι επιχειρηματίες τακτοποίησαν φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, ενώ δεν έλειψαν κι εκείνοι που κάλυψαν μέρος των καθυστερούμενων ποσών προς τους προμηθευτές τους.
• Πολλοί προμηθευτές κυρίως λιανεμπορικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ εφάρμοσαν την τακτική της προπληρωμής όλου του ποσού των παραγγελιών. Aπαιτούσαν από τους πελάτες τους την κατά 100% εξόφληση του ποσού των προμηθειών και μάλιστα με την καταβολή της αξίας σε μετρητά και όχι μέσω τραπεζικών λογαριασμών.


του κ.Χρ.Κολωνά


greece-salonika.blogspot.com