Δυσοίωνες εκτιμήσεις για τις τράπεζες...

Με ρυθμό 100 εκατ. ευρώ ημερησίως, παρά τα capital controls, συνεχίζονται οι εκροές κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες, δηλώνει τραπεζίτης, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Εκτός κι αν η ... ΕΚΤ συμφωνήσει να τις δανείσει περισσότερα κεφάλαια, την Δευτέρα δεν θα υπάρχουν λεφτά για τους καταθέτες, πρόσθεσε ο ίδιος τραπεζίτης. Την ίδια εκτίμηση έκανε και η επικεφαλής της ΕΕΤ μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, την Πέμπτη, η οποία δήλωσε πως τα ΑΤΜs θα έχουν χρήματα μέχρι την Δευτέρα, αλλά δεν δήλωσε τι θα συμβεί μετά από εκεί.
Καθώς η πίεση έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, οι τραπεζίτες δηλώνουν στους Financial Times ότι οι τράπεζες της Ελλάδας ουσιαστικά ανακυκλώνουν τα χρήματα μεταξύ. Το σύστημα συντονίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία έχει ζητήσει από τις πιο υγιείς τράπεζες να επιστρέψουν μέρος της ρευστότητάς τους, έτσι ώστε να μπορεί να κατανεμηθεί στις ασθενέστερες.
"Δεν έχουμε επιλογή", δήλωσε ένας τραπεζίτης. Οι τράπεζες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε μια ύστατη λύση μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να αυξήσει την χρηματοδότηση των 89 δισ. ευρώ, που έχουν ήδη εκταμιεύσει, και επίσης να χαλαρώσει τους όρους δανεισμού.
Την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ άλλαξε τους κανόνες, και οι ελληνικές τράπεζες υποχρεώθηκαν να χορηγήσουν περισσότερα collateral για κάθε ευρώ που δανείζονται από την ΕΚΤ. Οι αλλαγές επηρέασαν κυρίως collateral τα οποία καλυπτόταν από μια εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Ένας τραπεζίτης εκτίμησε ότι "εξαφανίστηκαν" περίπου 16 δισ. ευρώ σε collateral, από την κίνηση της ΕΚΤ.
Εάν δεν διασφαλιστεί μια αύξηση, οι τράπεζες "θα τεθούν στο πλαίσιο της εξυγίανσης και θα κλείσουν", δηλώνει ένας τραπεζίτης.
Στελέχη των ελληνικών τραπεζών εκτιμούν πως είναι λίγα αυτά που μπορούν να κάνουν για να προετοιμαστούν για ένα Grexit, διότι η Τράπεζα της Ελλάδας θα γινόταν ο βασικός φορέας λήψης απόφασης σε ένα τέτοιο σενάριο.
Στο μεταξύ ωστόσο, τραπεζικά στελέχη έχουν αρχίσει να επανεξετάζουν τα σχέδια ανάκαμψης και εξυγίανσής τους, και έχουν πάρει κάποια μέτρα για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση. Σε ένα σενάριο εξυγίανσης, εκτιμούν οι τραπεζίτες, το πρώτο βήμα θα ήταν να εξαφανιστεί μέρος ή όλο το κεφάλαιο που ανήκει στους μετόχους και σε εκείνους που διακρατούν ομόλογα χαμηλής εξασφάλισης και άλλου είδους κεφάλαια χαμηλής ποιότητας. Τέτοιες δράσεις θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν 30 δισ. ευρώ συνολικά.
Ορισμένοι εκτιμούν ότι θα ήταν αρκετό για να απορροφηθεί η αύξηση των NPLs που έχουν υποστεί οι τράπεζες από την αρχή του έτους. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προβλέψεις για ζημιές από δάνεια, ύψους 40 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτει περίπου το 60% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, λένε οι χρηματιστές.
Όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, εάν δεν είναι εφικτό να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα κεφάλαια με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να υποχρεωθούν σε "κούρεμα" των καταθετών, όπως έγινε πριν από δύο χρόνια στην Κύπρο.
Αλλά ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε περιορισμένη επίδραση: μόλις 30 δισ. ευρώ από την καταθετική βάση των 120 δισ. ευρώ των ελληνικών τραπεζών, είναι εκτός της εγγύησης των 100.000 ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα 20 δισ. ευρώ είναι το κεφάλαιο κίνησης μικρών επιχειρήσεων, κάτι που θα είχε ιδιαίτερα σκληρές συνέπειες για την οικονομία, εάν υποβληθούν σε ένα bail-in.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες τραπεζίτες είναι σε σύγκρουση για την προοπτική να επιβληθούν ζημιές στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, και πηγές των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών, επισημαίνουν ότι νομικά απαγορεύεται.

greece-salonika.blogspot.com