Αν είναι να τα βυθίσουν δεν μας τα χαρίζουν...

Η Ρωσία και η Γαλλία έφτασαν σε μία περιπετειώδη συμφωνία, μετά την απόφαση των Γάλλων να ακυρώσουν την παράδοση των γαλλικών πολεμικών πλοίων Mistral στην Γαλλία, απόφαση που θα κοστίσει στην Γαλλία 1,3 δισ. Η συμφωνία της ακύρωσης χρειάζεται να υπογραφεί και από τους προέδρους των δύο χωρών, Βλαντιμίρ Πούτιν και Φρανσουά Ολάντ.

Ο Ολάντ κατηγόρησε την Ρωσία ότι προσπαθεί να εμπλακεί στα εσωτερικά της Ουκρανίας, με φόντο την επέμβαση των Ρώσων και την "κατάληψη" της Κριμαίας τον Φεβρουάριο του 2014.

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν συναντήθηκε την Δευτέρα με τον Αμερικανό ομόλογό του Ας Κάρτερ, ώστε να συζητήσουν την περαιτέρω αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.

Την ίδια ώρα, Ρώσοι αξιωματούχοι, μιλώντας στο πρακτορείο Sputnik, σημείωσε ότι η ακύρωση το 2014 της πώλησης των Mistral στην Ρωσία, έγινε μετά από πιέσεις των ΗΠΑ.

Εδώ και οκτώ μήνες, Παρίσι και Μόσχα βρίσκονται σε συζητήσεις για το ποσό της αποζημίωσης των Γάλλων, με τον Πούτιν να επιθυμεί αποζημίωση όχι μόνο για τα πλοία αλλά και για την συνολική ζημιά που προκλήθηκε στα αμυντικά σχέδια των Ρώσων, όπως η εκπαίδευση του προσωπικού. Το ποσό που φαίνεται να τα βρίσκουν οι δύο πλευρές είναι τα 1,2 δισ. ευρώ.

Η Γαλλία κάνει προσπάθειες να πουλήσει τα πλοία στις ΗΠΑ ή σε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, ωστόσο δεν έχει βρεθεί ακόμα αγοραστής.

Αν τα πλοία παραμείνουν στο γαλλικό Δημόσιο θα πληρώνουν για την συντήρησή τους οι Γάλλοι φορολογούμενοι, ενώ όπως σημειώνεται αυτή τη στιγμή η πιο συμφέρουσα λύση για τη Γαλλία είναι να τα... βυθίσει.