Βαρουφάκης και παρέα προτείνουν «χαρακίρι»..

Κατά τον κ. Βαρουφάκη και την παρέα του ο θάνατος είναι προτιμότερος από την ατίμωση.
Σε απάντηση της βαριάς πρότασης των δανειστών, προτείνει στην Ελλάδα να κάνει… χαρακίρι.
Να ξεκινήσει πρώτη την έξοδο από το ευρώ, με ένα κράτος διαλυμένο και άδεια ταμεία.

Η θεωρία του κ. Βαρουφάκη και πολλών άλλων που έχουν αντίστοιχες απόψεις είναι σχετικά απλή στην περιγραφή της. Η ευρωζώνη κινείται με τρόπο που θέτει σε αμφιβολία το μέλλον της, οι... πολιτικές που επιβάλλει στην Ελλάδα είναι εκ προοιμίου αποτυχημένες, οπότε αυτό που πρέπει να κάνει η χώρα μας είναι να στοχεύσει στο «first mover advantage», να εγκαταλείψει δηλαδή πρώτη το ευρώ. Κι αυτό διότι από την εμπειρία άλλων «νομισματικών ενώσεων» του παρελθόντος, προκύπτει ότι κέρδισαν εκείνοι που τις εγκατέλειψαν πρώτοι.

Δεν θα προσπαθήσω να αντικρούσω αυτή τη θεωρία, αντίθετα θα την ακολουθήσω, προκειμένου να την καταρρίψω.

Ας υποθέσουμε ότι θεωρητικά έχει δίκιο. Ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε πολύ κακό δρόμο, ότι το τρίτο πρόγραμμα, ακόμη κι αν το εφαρμόσουμε πιστά, θα αποτύχει. Ότι η Ελλάδα θα έπρεπε θεωρητικά να εγκαταλείψει πρώτη. Κι ας δούμε τώρα τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται με την οικονομία σε ελεύθερη πτώση, τις τράπεζες ήδη κλειστές επί δυόμισι εβδομάδες και χωρίς πρωτογενές πλεόνασμα. Που σημαίνει ότι δεν έχει λεφτά ούτε για να καλύψει τις δαπάνες της. Η κοινή γνώμη είναι στην πράξη διχασμένη, ενώ ακόμη και σήμερα η πλειονότητα μπορεί να μην θέλει τα μέτρα, θέλει όμως το ευρώ.

Η χώρα παραμένει μη ανταγωνιστική, ο κρατικός μηχανισμός έχει τα χάλια του και ο ιδιωτικός τομέας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.