Αύξηση 6.000% στην τιμή της βενζίνης και νέα υποτίμηση στην χώρα-πρότυπο του Τσίπρα!


"Απαραίτητο μέτρο" λέει ο Μαδούρο.

Την πρώτη αύξηση της τιμής της βενζίνης μετά από 20 χρόνια καθώς και νέα υποτίμηση του εθνικού νομίσματος ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο προκειμένου να... αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα αλλά και την μείωση της τιμής του πετρελαίου που αποτελεί το 95% του ξένου εισοδήματος στη χώρα.

Η αύξηση μάλιστα φτάνει το εντυπωσιακό ποσοστό του 6.000% διαμορφώνοντας την τιμή του λίτρου της βενζίνης των 95 οκτανίων στα 6 μπολιβάρ από τα 0,097 μπολιβάρ. Μικρότερή αλλά και πάλι διόλου ευκαταφρόνητη, της τάξης του 1.300%, θα είναι η αύξηση για τη βενζίνη των 91 οκτανίων.
Παράλληλα ο Μαδούρο ανακοίνωσε υποτίμηση του νομίσματος καθώς πλέον η ισοτιμία του μπολιβάρ με το δολάριο θα φτάσει στο 10 προς 1 έναντι του 6,3 προς 1 που ίσχυε μέχρι πρόσφατα.
«Είναι ένα απαραίτητο μέτρο για να ισορροπήσουμε τα πράγματα. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη γι' αυτό» είπε μεταξύ άλλων στο πεντάωρης διάρκειας διάγγελμά του για την αναγγελία των μέτρων τα οποία προέρχονται από μια σοσιαλιστική κυβέρνηση στη «γραμμή» της ελεύθερης αγοράς που ζητούσαν οι αναλυτές.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Είδη Προστασίας και αυτοάμυνας, με εγγύηση κατώτερης τιμής

Ο Μαδούρο υποστήριξε ότι οι αυξημένες τιμές των καυσίμων θα στηρίξουν τα προγράμμα στέγασης, εκπαίδευσης και υγείας, προσθέτοντας πως «ο κόσμους στους δρόμους θα κατανοήσει τις αυξήσεις», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να κατευνάσει τα πλήθη καθώς, το 1989, την προηγούμενη φορά που επιχειρήθηκε αύξηση της τιμής της βενζίνης στη Βενεζουέλα ξέσπασε ένα τεράστιο κύμα βίαιων διαδηλώσεων με εκατοντάδες νεκρούς.
Βενεζουέλα: Αύξηση 6.000% στην τιμή της βενζίνης και νέα υποτίμηση
Για να «χρυσώσει» το χάπι ο Μαδούρο ανακοίνωσε, επίσης, και αύξηση 20% στους χαμηλότατους μισθούς από την 1η Μαρτίου.
Σημειώνεται πως ακόμη και με τις παραπάνω αυξήσεις, η τιμή της βενζίνης στη Βενεζουέλα παραμένει η φθηνότερη στον κόσμο, επιτρέποντας στους Βενεζουελάνους να γεμίσουν τις αποθήκες τους καταβάλλοντας ποσό που στον δυτικό κόσμο αντιστοιχεί σε τρεις μπίρες.
Πηγή: Guardian