Κυρώσεις κατά της Ελλάδας για τον αποκλεισμό των συνόρων ζητά η Βουλγαρία


Κυρώσεις κατά της Ελλάδας ζητά από την Κομισιόν η Βουλγαρία, για το αποκλεισμό των συνόρων από τους αγρότες, μια ενέργεια που εγκρίθηκε ομόφωνα από το βουλγαρικό κοινοβούλιο.

Και οι 186 βουλευτές που ήταν παρόντες στην... Ολομέλεια ψήφισαν υπερ της πρότασης κυρώσεων, για την αποτυχία της Ελλάδας να άρει τον αποκλεισμό των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από τους αγρότες.

Η απόφαση καλεί επίσης τις ελληνικές αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης και τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας ανθρώπων και αγαθών. Οι βουλευτές παροτρύνουν επίσης τις αρχές της χώρας τους να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την επίλυση της κρίσης.

Το Κοινοβούλιο παράλληλα τόνισε ότι η κρίση δεν θα οδηγήσει σε επιδείνωση των διμερών σχέσεων, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο υπουργός Μεταφορών της Βουλγαρίας Ivaylo Moskovki ζήτησε να αρθεί πλήρως ο αποκλεισμός και να αποσυρθούν τα τρακτέρ, ενώ δήλωσε ότι η ένταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο, χαρακτηρίζοντάς απαράδεκτη τη συμπεριφορά των Ελλήνων αγροτών.

Ο Ι. Moskovki κάλεσε επίσης την ελληνική αστυνομία να διασφαλίσει ότι οι αγρότες δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψουν και να οργανώσουν νέο αποκλεισμό.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Είδη Προστασίας και αυτοάμυνας, με εγγύηση κατώτερης τιμής

Οι βουλγαρικές αρχές έχουν επανειλημμένως ζητήσει από Έλληνες αξιωματούχους και την Κομισιόν να λάβουν μέτρα κατά του αποκλεισμού, δεδομένου ότι παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων και αγαθών.

Στο μεταξύ, η βουλγαρική συνοριακή αστυνομία ανακοίνωσε την εκτροπή της οδικής κυκλοφορίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας μέσω της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ λόγω του αποκλεισμού όλων των σημείων διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών από οργισμένους βούλγαρους οδηγούς φορτηγών οχημάτων.

Μετά το κύριο μεθοριακό πέρασμα Κούλατα-Προμαχώνας, το οποίο έκλεισε από την Τρίτη για την κυκλοφορία, οι οδηγοί επεξέτειναν σήμερα, για πρώτη φορά, τη δράση τους στα πέντε άλλα σημεία διέλευσης της ελληνο-βουλγαρικής μεθορίου, προκαλώντας σημαντική αναστάτωση.

Το Εθνικό Συνδικάτο Βουλγάρων Μεταφορέων εξήγησε πως με το μέτρο αυτό θέλουν να διαμαρτυρηθούν για τον αποκλεισμό της κυκλοφορίας που έχουν επιβάλει στις νταλίκες οι αγρότες στην ελληνική πλευρά των συνόρων.

greece-salonika.blogspot.com