Απαίτησαν στον Τσίπρα να μην περάσει από Ρόδο...

Επί της ουσίας όμως, οι Τούρκοι πέτυχαν τον σκοπό τους δημιουργώντας ένα πολύ αρνητικό προηγούμενο. Κατάφεραν να μην καταγραφεί υπέρπτηση του ελληνικού πρωθυπουργικού αεροσκάφους που θα είχε προηγουμένως ανεφοδιαστεί στα Δωδεκάνησα (Ρόδος) πάνω από τουρκικό εναέριο χώρο. Κι αυτό διότι, όπως πληροφορείται το protothema.gr, το αεροσκάφος μεταφοράς υψηλών προσώπων τύπου Embraer που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα και την πολυάριθμη αποστολή που τον συνόδευε στο Ιράν, σταμάτησε για ανεφοδιασμό στην Αίγυπτο! 

Στο νέο σχέδιο πτήσης του πρωθυπουργικού Embraer για το ταξίδι που έγινε το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου ακολουθήθηκε η διαδρομή από το FIR Αθηνών στο FIR Καϊρου και στη συνέχεια πορεία μέσω του εναέριου χώρου της Κύπρου, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν μέχρι το Ισφαχάν που προσγειώθηκε το κυβερνητικό αεροσκάφος. 

Στο ερώτημα γιατί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος δεν ανεφοδιάστηκε στη Ρόδο, αφού τελικώς το Embraer με τον Αλέξη Τσίπρα δεν πέρασε πάνω από τουρκικό εναέριο χώρο, η απάντηση που πιθανώς θα δοθεί από κυβερνητικές πηγές είναι ότι λόγω της νέας μεγαλύτερης διαδρομής που ακολουθήθηκε κρίθηκε ότι ήταν προτιμότερο να γίνει ανεφοδιασμός στην Αίγυπτο, προκειμένου το VIP αεροσκάφος με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς που τον συνόδευαν να έχει περισσότερα καύσιμα...

Το περιστατικό αποκαλύπτει η εφημερίδα «Καθημερινή» επισημαίνοντας ότι στο ταξίδι μετάβασης του Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν, την περασμένη εβδομάδα, καταγράφηκε «μίνι ένταση». 

Η Αθήνα κατέθεσε σχέδιο πτήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, με αναχώρηση το Σάββατο 6 Ιανουαρίου το απόγευμα από την Ελευσίνα, στάθμευση στη Ρόδο για ανεφοδιασμό και στη συνέχεια πτήση, μέσω Τουρκίας, Συρίας, με προορισμό το Ιράν. Αυτή είναι η πιο σύντομη διαδρομή.