Ομογενής βγάζει το σπίτι της στο σφυρί για να εκλεγεί δήμαρχος Σίδνεϊ

Μέχρι και τη... σύνταξή της διακυβεύει η δημοτική σύμβουλος Σίδνεϊ, Άντζελα Βυθούλκα, προκειμένου να εκλεγεί δήμαρχος της πόλης κατά τις εκλογές και να εκπαραθυρώσει την σημερινή κάτοχο της θέσης, Clover Moore. Η ομογενής πιστεύει ότι αυτή τη φορά μπορεί να πάει ένα σκαλί παραπάνω και από σύμβουλος να καθίσει στο δημαρχιακό θώκο. Ήταν, δε, η πρώτη που έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση της «αρχόντισσας» του Δήμου, ως επικεφαλής της ανεξάρτητης ομάδας της, Sydney Matters Independent Team.
 Τόσο ζωηρή είναι η επιθυμία της κ. Βυθούλκα να εκλεγεί, που για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία της πούλησε ένα ακίνητο που είχε ως επένδυση και προόριζε να είναι η πηγή της σύνταξής της. Η κ. Βυθούλκα δήλωσε στην εφημερίδα «Daily Telegraph», ότι θα βάλει η ίδια $500.000 υπέρ της μάχης της κατά των «μηχανών της Clover, του Εργατικού Κόμματος και του Φιλελεύθερου Κόμματος» όπως τις αποκάλεσε. «Είναι δικά μου χρήματα και αυτό δείχνει την ισχυρή δέσμευσή μου απέναντι στους πολίτες του Σίδνεϊ» δήλωσε η κ. Βυθούλκα και πρόσθεσε: «Είναι πλέον προσωπικό ζήτημα και δεν πρόκειται να πάρω χρήματα πίσω αν εκλεγώ, όπως συμβαίνει με τις ομοσπονδιακές και πολιτειακές εκλογές. Είτε νικήσω είτε ηττηθώ, δεν πρόκειται ποτέ να πάρω πίσω τα χρήματά μου». Η ίδια σημείωσε ότι με το να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη Η εκστρατεία της, αισθάνεται ότι έχει ελευθερία και αποφασιστικότητα στις κινήσεις της. Παραδέχθηκε, όμως, ότι η απόφαση να πουλήσει το ακίνητό της δεν ήταν εύκολη. «Το ακίνητο αποτελούσε μέρος των σχεδίων μου για τα συντάξιμα χρόνια. Να μπορώ να έχω οικονομική άνεση» είπε και συμπλήρωσε: «Όλοι ξέρουμε ότι οι γυναίκες που βρίσκονται σε συντάξιμη ηλικία συνιστούν το νέο όριο της φτώχειας στην Αυστραλία, και αυτή η κίνησή μου μπορεί να με εκθέσει οικονομικά».
Στην ερώτηση από πού αντλεί αυτή την αποφασιστικότητά της, απάντησε ότι είναι ισχυρή η πεποίθησή της ότι τα λιμνάζοντα ύδατα πρέπει να ταρακουνηθούν. «Δώστε προσοχή. Μην το παίρνετε ως δεδομένο ότι πρέπει πάντα να ψηφίζετε το ίδιο κόμμα. Είναι καιρός για αλλαγή. Και αυτή η αλλαγή σε τοπικό επίπεδο θα αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων αμέσως στην κοινωνία που ζουν». Αν και παραδέχεται ότι η εκλογική κούρσα είναι σκληρή και η ίδια δεν είναι το φαβορί («δεν έχω ούτε την κομματική υποδομή, ούτε τους πολλούς εθελοντές» σημειώνει), τονίζει ότι η προσθήκη στην ομάδα της του πρώην Φιλελεύθερου Δημοτικού Συμβούλου, Edward Mandla, έχει δώσει νέα ώθηση στην προσπάθειά της να επέλθει αλλαγή στην ηγεσία του Δήμου, προς όφελος των δημοτών. Και οι δύο εκτιμούν ότι μετά τις σημερινές εκλογές δεν θα υπάρχει πλέον πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και, εκ των πραγμάτων, ο τρόπος που η τοπική αυτοδιοίκηση συνδιαλέγεται και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των δημοτών και των επιχειρήσεων θα ενέχει ισχυρότερη δόση διαβούλευσης. «Είμαι πεπεισμένη γι' αυτό που επιδιώκω, και έχω την αφοσίωση που απαιτείται. Κι αυτό γιατί πιστεύω σ' αυτό που κάνω και δεν ξέρω πώς αλλιώς να το πετύχω. Δεν θέλω θα ενταχθώ σε ένα από τα κατεστημένα κόμματα» είπε η κ. Βυθούλκα και κατέληξε: «Δεν θέλω να ακολουθήσω κάποια κομματική γραμμή. Μου αρέσει η ανεξαρτησία μου και νομίζω ότι οι δημότες του Σίδνεϊ το αντιλαμβάνονται αυτό. Το έδειξαν στις πολιτειακές και ομοσπονδιακές εκλογές, τώρα έχουν την δυνατότητα να το δείξουν και στις δημοτικές εκλογές, σε μια πόλη διεθνούς εμβέλειας που πρωταγωνιστεί στην Αυστραλία και θα πρέπει να πρωταγωνιστεί και παγκοσμίως».

 www.newsbomb.gr