Εξακολουθεί να θριαμβεύει η δημοκρατία στην Τουρκία


Το Twitter «μπλοκάρει» λογαριασμό δημοσιογράφου με εντολή Ερντογάν.
Ο Μαχίρ Ζεϊνάλοβ ενημερώθηκε ότι ο λογαριασμός του θα «κατέβει» έπειτα από αίτημα της Τουρκίας - Κατηγορείται ότι υποκινεί την τρομοκρατίαΗ «φίμωση» των δημοσιογράφων συνεχίζεται στην Τουρκία έπειτα από τις συλλήψεις δεκάδων εκπροσώπων του τουρκικού Τύπου.

Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρίσκεται ο δημοσιογράφος Μαχίρ Ζεϊνάλοβ, ο οποίος έχει ασκήσει κριτική μέσω των άρθρων του στο τουρκικό καθεστώς.

Ο δημοσιογράφος που για χρόνια εργαζόταν στην τουρκική εφημερίδα Zaman και τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί στη Huffington Post και συνεργάζεται με το δίκτυο Al Arabiya, ενημερώθηκε πως ο λογαριασμός του στο Twitter πρόκειται να καταργηθεί στην Τουρκία.

Όπως ανήρτησε ο ίδιος σε μήνυμά του στο προφίλ του, έπειτα από αίτημα της Τουρκίας το Twitter θα μπλοκάρει τη σελίδα του καθώς κατηγορείται ότι υποκινεί την τρομοκρατία.

«Το Twitter μου είπε ότι θα μπλοκάρει το λογαριασμό μου έπειτα από αίτημα της Τουρκίας για “υποκίνηση της τρομοκρατίας”, τερματίζοντας έτσι επτά χρόνια μετάδοσης», έγραψε ο δημοσιογράφος.

Επισημαίνεται πως ο Ζεϊνάλοβ ήταν εκείνος που ενημέρωνε τους 130.000 «ακολούθους» του για τις συλλήψεις δημοσιογράφων, αναφέροντας για τον καθένα τα στοιχεία και τη συμβολή τους στη δημοσιογραφία.

Ο δημοσιογράφος σε νεότερες αναρτήσεις του αποχαιρέτησε τους φίλους του, επισημαίνοντας πως πάντα πίστευε σε όσα έγραφε και θα συνεχίσει να το κάνει, ενώ πρόσθεσε πως τον περασμένο μήνα το Twitter «μπλόκαρε» τον δεύτερο λογαριασμό του, στον οποίο έγραφε μόνο στα τουρκικά.

Όπως ήταν αναμενόμενο, προκλήθηκε σάλος ανάμεσα στους χιλιάδες «followers» του, οι οποίοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την απόφαση του τόπου κοινωνικής δικτύωσης, απαιτώντας από τους αρμοδίους να αναθεωρήσουν.

«Διαστροφική ειρωνεία που μία ζωτικής σημασίας φωνή, που κατέγραφε την συνεχή καταπίεση του Ερντογάν στην ελευθεροτυπία, φιμώνεται. Ντροπή», «Το Twitter μπλοκάρει το λογαριασμό ενός Τούρκου βετεράνου δημοσιογράφου έπειτα από εντολή του δικτάτορα Ερντογάν. Πόσο προοδευτικό», «Σοβαρά Twitter; Ο Μαχίρ κάνει τη δουλειά του, τον χρειαζόμαστε», ήταν μόνο μερικά από τα οργισμένα μηνύματα των χρηστών του δημοφιλούς διαδικτυακού τόπου.

Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο δημοσιογράφος, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Αζερμπαϊτζάν και έχει παντρευτεί Τουρκάλα, έχει «ενοχλήσει» την τουρκική κυβέρνηση. Ενώ ακόμα εργαζόταν για την τουρκική εφημερίδα Zaman -πριν το «λουκέτο» με εντολή Ερντογάν- απελάθηκε από τη χώρα δίχως να γίνουν σαφή τα αίτια της απόφασης.