Πάρτι εκατομμυρίων με τα hot spots των προσφύγων


Πάνω σε διαδικασίες κατά παρέκκλιση των νόμων, όργανα με αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες και ψεύδη στηρίζεται το σύστημα που έχει δομήσει η κυβέρνηση Τσίπρα για να διαχειριστεί το προσφυγικό, που μπαίνει σε νέα φάση όξυνσης καθώς εκδηλώνονται καθημερινά αντιδράσεις από τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες αλλά και τις τοπικές κοινωνίες που καλούνται να αποδεχθούν δομές που στήθηκαν «στο πόδι»..Τα όσα κατήγγειλε...μέσα στην περασμένη εβδομάδα ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Οδυσσέας Βουδούρης, μοιάζουν, έτσι, ως «η κορυφή του παγόβουνου». Ο κ. Βουδούρης συγκέντρωσε όλα του τα πυρά κατά του έως πρότινος προϊσταμένου του αναπληρωτή υπουργού, Γιάννη Μουζάλα, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι έχει δομήσει με τους συμβούλους του «παράλληλο σύστημα διοίκησης» και επιδιώκει προμήθειες με απευθείας αναθέσεις και φωτογραφικές προδιαγραφές που πολλαπλασιάζουν το κόστος. Ομως, σύμφωνα με τους νόμους που ψηφίστηκαν ή πέρασαν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου το σύστημα πάνω στο οποίο χτίστηκαν και λειτουργούν έως σήμερα οι διάφορες δομές φιλοξενίας των προσφύγων έχει πάνω του σφραγίδα και υπογραφή του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα ,που κατένειμε ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο μεγάλο μέρος της «δουλειάς» στον κυβερνητικό του συνέταιρο, Πάνο Καμμένο.

Με βάση την ΠΝΠ της 30/12/2015, «το υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ) δύναται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης: α. Να προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ή να συνάπτει με τρίτους συμβάσεις εκτέλεσης έργων, παροχής υπηρεσιών, προμήθειας αγαθών ή μισθώσεων σχετικά με την ίδρυση, την κατασκευή και τη συντήρηση των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ), Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και των Ανοικτών Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και τη λειτουργία των Κέντρων και Δομών αυτών». Η απόφαση ελήφθη τότε εν όψει της σφράγισης των συνόρων και καθώς το υπουργείο του κ. Μουζάλα είχε δείξει απόλυτη αδυναμία να οργανώσει κάτι στοιχειώδες για τη φιλοξενία των εγκλωβισμένων.

Ο ίδιος ο κ. Καμμένος φροντίζει, βέβαια, να μη βγαίνει στο προσκήνιο παρά μόνον όταν τον συμφέρει… Οπως, για παράδειγμα, προσφάτως στη Λέσβο, όταν κυκλοφόρησε εντέχνως ότι ο ίδιος έδωσε εντολή να διακοπούν οι εργασίες κατασκευής νέου hot spot στη Λεμονού. Την ίδια ώρα ο κ. Μουζάλας αρχικώς διέψευδε πως γίνονται εκεί εργασίες και στη συνέχεια διευκρίνιζε πως δεν θα είναι hot spot αλλά ένα ενδιάμεσο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης για όσους πρόκειται να επιστραφούν στην Τουρκία. Είναι προφανές ότι ο κ. Μουζάλας προωθούσε τις απαραίτητες ενέργειες αλλά η τελική υπογραφή θα έμπαινε από το υπουργείο Αμυνας. Αλλο παράδειγμα είναι οι περιπτώσεις που ο Στρατός μέσω των μονάδων του υπογράφει συμβάσεις για τη σίτιση των προσφύγων σε δεκάδες κέντρα φιλοξενίας. Ενδεικτική μοιάζει εδώ η περίπτωση δομής στις Σέρρες (ΚΕΓΕ), όπου διεκδίκησε το έργο σίτισης μέλος της «τοπικής» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η κόρη του είχε τοποθετηθεί «άτυπη» συντονίστρια της δομής λόγω… «συριζαίικης καταγωγής».

Με βάση το νόμο 4375 που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2016, η συγκεκριμένη δομή αλλά και όλες οι υπόλοιπες δεν θα έπρεπε πλέον να έχουν «άτυπους» συντονιστές οριζόμενους χωρίς ΦΕΚ από τον κ. Μουζάλα και τους συμβούλους του, αλλά να ορίζονται επισήμως από τη Γενική Γραμματεία Υποδοχής στην οποία τότε τοποθετήθηκε επικεφαλής ο Οδυσσέας Βουδούρης. Αυτό ήταν και ένα από τα κεντρικά σημεία τριβής ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό και τον τέως γραμματέα του.

Ταυτόχρονα αποδεικνύεται ότι ο κ. Μουζάλας δεν δίστασε τον περασμένο Ιούλιο να παραποιήσει την πραγματικότητα όταν για ένα από τα θέματα που κατήγγειλε ο κ. Βουδούρης δέχθηκε ερώτηση στη Βουλή από δέκα βουλευτές (ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι). Οι βουλευτές ρωτούσαν γιατί δεν έχουν δοθεί αρμοδιότητες στη Γενική Γραμματεία του κ. Βουδούρη και την ίδια ώρα πώς γίνεται να απορρίπτεται πρόταση για δημιουργία δομής στα Διαβατά με κόστος 2,5 εκατομμυρίων ευρώ επειδή υπάρχει σχέδιο με προϋπολογισμό 8,6 εκατ. Στην απάντησή του ο κ. Μουζάλας δηλώνει ότι «η Γενική Γραμματεία Υποδοχής έχει τις αρμοδιότητες που περιγράφονται επακριβώς στο νόμο 4375».

http://greece-salonika.blogspot.com/2016/09/hot-spots.html