Αθάνατοι! Επέστρεψαν οι 16 Ήρωες του Νοράτλας

Σε κλίμα συγκίνηση η ελληνική πολιτεία έπραξε το χρέος της, μετά από 42 χρόνια, στους 16 ηρωικούς καταδρομείς που επέβαιναν στο Noratlas, το οποίο καταρρίφθηκε στο σημείο όπου βρίσκεται ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας.
Μετά από μήνες ερευνών στο χώρο τα οστά ταυτοποιήθηκαν και οι ήρωες, μετά θάνατον επέστρεψαν στα πάτρια εδάφη.
Στο αεροδρόμιο του Τατοΐου η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας απέδωσαν τις προβλεπόμενες τιμές στους ήρωες της Κύπρου.Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη και των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής των λειψανοθηκών με τα οστά των 16 καταδρομέων.


Στρατιωτικά αγήματα απέδωσαν τιμές, ενώ ζεύγος μαχητικών Mirage-2000 έκανε υπέρπτηση πάνω από το αεροδρόμιο.Στα θαμμένα συντρίμμια του Noratlas βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν λείψανα των:

-Εσμία (ΡΝΑ) Ανθιμου Ηλία
-Στρτη (ΚΔ) Αναστασοπούλου Ανδρέα
-Στρτη (ΚΔ) Γιαννακάκη Κοσμά
-Στρτη (ΚΔ) Γιαννάκου Στέφανου
-Στρτης (ΚΔ)Δαλαμάγκα Ηλία
-Στρτη (ΚΔ) Ζησιμόπουλου Αντωνίου
-Στρτη (ΚΔ) Λιγδη Χρήστου
-Στρτη (ΚΔ) Μανιάτη Σπυρίδωνα
-Στρτης (ΚΔ) Μονια Αιμίλιου
-Στρτη (ΚΔ) Νάκου Γεωργίου
-Στρτη (ΚΔ) Πρινιακάκη Στυλιανού
-Στρτη (ΚΔ) Σκιαδιαρέση Νικόλαου
-Δνεας (ΚΔ) Τσάκωνα Ευάγγελου
-Στρτη (ΚΔ) Τζούρα Σωτήριου
-Στρτη (ΚΔ) Χατζόπουλου Χρήστου
-Δεκα (ΚΔ) Χριστόπουλου Αθανάσιου

Δεν έχουν ταυτοποιηθεί οι:

-Επγός (Ι) Συμεωνίδης Στέργιος
-Στρτης (ΚΔ) Δοϊτσίδης Χριστόδουλος
-Στρτης (ΚΔ) Σιορώκος Δημήτριος

Τον τραγικό Ιούλιο του 1974, το Noratlas βρισκόταν σε πορεία προσγείωσης. Χτυπημένο, προσέκρουσε στο έδαφος φλεγόμενο και αναποδογύρισε.Από τη σύγκρουση, εκσφενδονίστηκαν 16 καταδρομείς, οι οποίοι και περισυλλέγησαν και τάφηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας. Οι υπόλοιποι 15, των οποίων οι σοροί δεν είχαν εντοπιστεί, ήταν σφηνωμένοι στο μπροστινό μέρος του αεροσκάφους και τάφηκαν μαζί με τα συντρίμμια του.Τα λείψανά τους εντοπίστηκαν κατά την ανασκαφή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, που άρχισε πριν από 14 μήνες. Τα λείψανα που βρέθηκαν ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο DNA.Η σορός του 16ου νεκρού περισυλλέγη από το σημείο πρόσκρουσης του αεροσκάφους στον Τύμβο και στη συνέχεια τάφηκε στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Λακατάμιας.Τα λείψανά του εκτάφηκαν την περίοδο 1979-’81 και δόθηκαν σε λάθος οικογένεια στην Ελλάδα. Επιστράφηκαν στην Κύπρο, όπου μετά από επιστημονικές εξετάσεις, μικρό μέρος των λειψάνων του ταυτοποιήθηκαν, επίσης με τη μέθοδο του DNA.