Ανήμερα 28η Οκτωβρίου: Οι Αλβανοί έδωσαν 5 μέρες προθεσμία στους Χειμαρριώτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους!

Σε διπλή πρόκληση κατά ομογενών στη Χειμάρρα προχώρησε η Αλβανία, η οποία, ανήμερα της εθνικής μας επετείου, ενημέρωσε 19 οικογένειες ομογενών πως τα σπίτια τους θα κατεδαφιστούν και πως έχουν πέντε μέρες περιθώριο να τα εγκαταλείψουν!
Το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στην αλβανική πρόκληση, ζήτησε την άμεση ακύρωση της κατεδάφισης οικιών που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς στη Χειμάρρα και τη διενέργεια ουσιαστικών διαβουλεύσεων με τους ιδιοκτήτες για τα σχέδια ανάπλασης της πόλης.

Το ΥΠΕΞ εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για τα ειδοποιητήρια που έλαβαν οι 19 οικογένειες, με τα οποία τους δίνεται προθεσμία πέντε ημερών για την εκκένωση των οικιών τους, που προορίζονται προς κατεδάφιση, για την υλοποίηση σχεδίου ανάπτυξης του κέντρου της Χειμάρρας.

«Η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και δη των μειονοτικών δικαιωμάτων» όπως υπογραμμίζει σχετική ανακοίνωση, «αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των 5 προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, εφόσον η Αλβανία ειλικρινά επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως κράτος Δικαίου προστατεύοντας από αυθαιρεσίες και παρανομίες τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προελεύσεως».

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτο το γεγονός ότι ο δήμαρχος, Γιώργος Γκόρος, εκτελώντας μια κυβερνητική πολιτική, έβαλε την υπογραφή του σε ειδοποιητήρια για κατεδαφίσεις, τα οποία μάλιστα επιδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους την ημέρα της Εθνικής Επετείου» και επισημαίνει ότι «η πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση, παραμένει πάντοτε στο πλευρό των Ομογενών μας, και έχει ενημερώσει για το θέμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τις αρμόδιες αλβανικές αρχές, τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς και τους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας».