Φοβούνται στην Κύπρο ότι θα γίνει μεγάλος σεισμός

Προβληματισμό προκάλεσε σεισμική δόνηση που εκδηλώθηκε στις 7:33 μ.μ. της Δευτέρας, όχι τόσο για το μέγεθός του, που ήταν μόλις 3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, όσο για το γεγονός ότι η αρχική εκτίμηση έδειχνε ότι το εστιακό βάθος περιοριζόταν στο ένα χιλιόμετρο, κάτι ασυνήθιστο όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για τους σεισμούς που εκδηλώνονται γενικότερα στην Κύπρο.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, δρ Ζωμενία Ζωμενή, ανέφερε στον «Φ» ότι όντως επικράτησε προβληματισμός για τα δεδομένα του σεισμού. Επιφυλάχτηκε να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις όταν αναλυθούν όλα τα δεδομένα.

Η κ. Ζωμενή ανέφερε επίσης ότι τα τελευταία 20 χρόνια κατεγράφησαν περίπου 12 σεισμοί στην ευρύτερη περιοχή του Μαχαιρά αλλά σε μεγαλύτερο βάθος. Πάντως, άλλα σεισμολογικά κέντρα, όταν συγκεντρώθηκαν περισσότερα στοιχεία, εκτίμησαν ότι το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν περίπου δώδεκα χιλιόμετρα.

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποίαν ανέφερε ότι «ο σεισμός είχε επίκεντρο την περιοχή του δάσους Μαχαιρά, 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λευκωσίας και εστιακό βάθος 1 χιλιόμετρο».

Ο σεισμός έγινε κυρίως αισθητός από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Πηγή: philenews.com