Απαγορεύει την μπούργκα σε σχολεία και πανεπιστήμια η Νορβηγία

Νόμο, σύμφωνα με τον οποίο θα απαγορεύεται η μπούργκα στα σχολεία και στα πανεπιστήμια της Νορβηγίας, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ψηφίσει η κυβέρνηση, ο υπουργός Παιδείας της χώρας Torbjorn Roe Isaksen. Ο ίδιος, διευκρίνισε ότι η σχετική απαγόρευση θα περιλαμβάνει μόνο την μπούργκα, που καλύπτει τις μουσουλμάνες «από την κορυφή μέχρι τα νύχια» και όχι την μαντίλα.

Πάντως, ο υπουργός υπερασπίστηκε το δικαίωμα των Νορβηγών να μπορούν να εκφράσουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, μέσω της ενδυμασίας τους και δήλωσε: «Θέλω μια χριστιανή που φορά σταυρό να μπορεί να τον δείξει, θέλω ένα παιδί που είναι Εβραίος και φορά το κιπά, να μπορεί να το δείξει. Και δεν θέλω να απαγορευτεί η μαντίλα».

Στην Νορβηγία την πρόταση της δεξιάς κυβέρνησης της πρωθυπουργού Έρνα Σόλμπεργκ στηρίζει και το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την περασμένη εβδομάδα το κοινοβούλιο στην Βουλγαρία ψήφισε ανάλογο νόμο, που απαγορεύει την μπούρκα σε δημόσιους χώρους, επικαλούμενο αυξανόμενους φόβους για τρομοκρατικές επιθέσεις από φανατικούς ισλαμιστές. Στην χώρα η κάλυψη του κεφαλιού, των ματιών, των αυτιών και του στόματος, θα επιτρέπεται μόνο για λόγους υγείας, επαγγελματική ανάγκη και σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Όσες παραβαίνουν τον νόμο τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους ύψους 770 ευρώ καθώς και με την
αφαίρεση κοινωνικών επιδομάτων.

Τον Σεπτέμβριο του 2010 η μπούρκα απαγορεύθηκε στην Γαλλία, το επόμενο έτος ακολούθησε
η απαγόρευση στο Βέλγιο ενώ πρόσφατη δημοσκόπηση στη Βρετανία έδειξε ότι το 57% των
πολιτών επιθυμούν να απαγορευτεί η μπούρκα στη χώρα τους.