Εκδήλωση για την αποκατάσταση της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Η νέα, πολυτελής έκδοση, με τίτλο "Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Το κτίριο και η αποκατάστασή του", που τέθηκε πρόσφατα σε κυκλοφορία παρουσιάζεται σήμερα, στις 6 το απόγευμα, σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει η Μονή Αγίας Τριάδας Χάλκης.

Η έκδοση παρουσιάζει τα πορίσματα του ερευνητικού έργου, που ανέλαβε και έφερε σε πέρας με επιτυχία το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, χάρη στην αρωγή ερευνητικής ομάδας 28 καθηγητών του Πολυτεχνείου και 27 μεταπτυχιακών φοιτητές.

"Αυτό που αναλάβαμε εμείς ως ΑΠΘ και επί της Πρυτανείας μου είναι να σχεδιάσουμε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, που έχει εγκαταλειφθεί. Την επανασχεδιάσαμε έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ανά πάσα στιγμή δοθεί άδεια ως σύγχρονο διδακτήριο. Με σύγχρονες βιβλιοθήκες, με σύγχρονες αίθουσες, με σύγχρονα αμφιθέατρα", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ και πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.

"Αυτή ήταν μια τεράστια δουλειά που κάναμε αφιλοκερδώς και την προσφέραμε σε ένδειξη της προσήλωσης και της αγάπης που έχει το ΑΠΘ προς το Πατριαρχείο, την Ορθοδοξία και τον Οικουμενικό Ελληνισμό. Και παρέδωσαν μια άρτια μελέτη που είναι έτοιμη να εφαρμοστεί", πρόσθεσε ο κ. Μυλόπουλος.

Μια ομάδα 55 επιστημόνων, οι οποίοι εργάστηκαν στα αρχιτεκτονικά, στα έργα πολιτικού μηχανικού, στα τοπογραφικά, στα έργα μηχανολόγου - ηλεκτρολόγου, παρέδωσαν "μια άρτια μελέτη που είναι έτοιμη να εφαρμοστεί" είπε ο κ.Μυλόπουλος, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα τεράστιο "όπλο", γιατί πλέον υπάρχει η βιωσιμότητα του έργου. "Μόλις αποφασιστεί να δοθεί άδεια να λειτουργήσει η Σχολή της Χάλκης το Πατριαρχείο έχει στα χέρια του μια έτοιμη μελέτη αποκατάστασης της Σχολής, έτσι ώστε σε ελάχιστο χρόνο να μπορέσει να λειτουργήσει ως ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο" εξήγησε.

Σημείωσε ακόμη πως "ως πανεπιστήμιο και ως Θεσσαλονικείς είμαστε πολύ υπερήφανοι, γιατί με τις μικρές μας δυνάμεις συμβάλλουμε στην τεράστια προσπάθεια που κάνει ο Οικουμενικός Ελληνισμός όχι απλώς να επιβιώσει αλλά να ανακτήσει την πάλαι ποτέ κραταιά, ισχυρή θέση που είχε στη διεθνή κοινότητα".
Στην εκδήλωση (με ελεύθερη είσοδο για το κοινό) χαιρετισμό θα απευθύνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ θα μιλήσουν οι Δρ. Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης, Μητροπολίτης Προύσης, Νικόλαος Μαρινάκος, υπεύθυνος χορηγιών, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Γιάννης Μυλόπουλος πρόεδρος Αττικό Μετρό Α.Ε και Αλέκα Αλεξοπούλου, διευθύντρια του ΔΠΜΣ Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού, ΑΠΘ.

Την έκδοση παρουσιάζουν οι: Βίλμα Χαστάογλου - Μαρτινίδη Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ, επιμελήτρια της έκδοσης, Σάσα Λαδά Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ, επιμελήτρια της έκδοσης, Σάββας Τσιλένης Δρ Αρχιτέκτων, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Κώστας Γαβρόγλου Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Κώστας Καρράς Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, που έκλεισε με απόφαση των τουρκικών αρχών το 1971, ήταν η κύρια θεολογική σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης και επί σειρά αιώνων αποτέλεσε σύμβολο της ορθοδοξίας.