Ας ρωτήσουν τους Ρομά που τα βρήκαν τα άλογα!

Από την πρόεδρο του Αχαϊκού Συλλόγου για την Μέριμνα των Ζώων Αναστασία Αραβαντινού λάβαμε και δημοσιεύσουμε την εξής επιστολή, με αφορμή το περιστατικό με το άλογο που βρέθηκε ημιθανές στο Βελβίτσι της Πάτρας. Η επιστολή έχει ως εξής:

«Για άλλη μια φορά οι ρομά και τα άλογα "τους" που κανείς δεν ξέρει που τα βρίσκουν και τι τα κάνουν.

Ο Αχαϊκός Σύλλογος πριν από χρόνια είχε κατασχέσει 24 άλογα που είχε Ιταλός και προσπαθούσε να τα περάσει από το λιμάνι παράνομα.

Το ταξίδι του Ιταλού, κατά δήλωση του, είχε ξεκινήσει από τον ιππόδρομο απ' όπου φόρτωσε άλογα που δεν ήθελαν οι ιδιοκτήτες τους, και συνέχισε στην Μεσσήνη απ' όπου φόρτωσε άλογα από κάποιους ρομά και μετά στην Πάτρα απ΄ όπου φόρτωσε άλογα από το πανεπιστήμιο. Σε συνεργασία με τον ΕΣΠΙ (Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών) τα άλογα βρήκαν και φροντίδα και οικογένειες.

Όμως οι ρομά και οι παράξενες διακινήσεις αλόγων δεν σταμάτησαν.

Άλλοτε τους βρίσκεις στην 111 να κάθονται και να περιμένουν με 10-20 άλογα, άλλοτε πάλι στο πανεπιστήμιο, άλλοτε καταλαβαίνεις ότι πέρασαν από κάπου επειδή εγκατέλειψαν ένα άρρωστο άλογο όπως αυτό στο Βελβίτσι.

Η ερώτηση παραμένει, που τα βρίσκουν αυτά τα άλογα και τι τα κάνουν; Και επειδή τα άλογα δεν είναι σκυλιά να τα βολέψουν μερικοί εθελοντές σε κήπους, αυλές και σπίτια, είναι καταδικασμένα να υποφέρουν.

Αν θέλουν οι αρχές, οι ίδιες αρχές που ανατριχιάζουν όταν βλέπουν αδέσποτο σκύλο, ας ψάξουν καταρχήν στις ιππικές σχολές, τους ιππικούς ομίλους να δουν πόσα άλογα περιμένουν εκεί γιατί ο πρώην νεόπλουτος ιδιοκτήτης τους δεν πλήρωσε τον σταυλισμό.

Ας ρωτήσουν τους ρομά που τα βρήκαν αυτά τα άλογα και ας ψάξουν τα φορτηγά που περνάνε από το λιμάνι της Πάτρας γεμάτα άλογα αλλά κανείς δεν σκέφτηκε να ζητήσει τα χαρτιά τους ή να δει αν η μεταφορά τους είναι νόμιμη.

Γιατί τα άλογα δεν είναι όπως τα αδέσποτα σκυλιά, δεν γεννάνε μέσα στις καλαμιές χωρίς να τα δει κανένας. Ούτε έρχονται όλα μαζί και κάθονται στο πανεπιστήμιο. Σε κάποιον άνηκαν ο οποίος με απόλυτα παράνομο τρόπο τα ξεφορτώθηκε.

Τι άλλο να κάνουν πια οι εθελοντές; Τι άλλο να κάνουν πια οι φιλοζωικές; Χρόνια τώρα υποκαθιστούμε το κράτος, χρόνια ζητάμε να κάνουν ελέγχους και πάντα φτάνουμε να πρέπει να υποφέρει κάποιο ζώο για να σκεφτούν το αυτονόητο.»

thebest.gr