Προσκυνηματικό ταξίδι στη Βόρεια Ήπειρο από την ΕΑΑΣ Ξάνθης

Το Παράρτημα ΕΑΑΣ Νομού Ξάνθης, έχοντας παρακαταθήκη την περσινή επίσκεψη – προσκύνημα στη Βόρειο Ήπειρο και κάνοντας πράξη την επιθυμία των μελών του που πηγάζει από ιερό καθήκον να επισκεφθούν, ως απότιση της οφειλόμενης ελάχιστης Τιμής στη Μνήμη των Ηρώων προγόνων μας, τα Ελληνόπουλα εκείνα, που πριν από 75-76 χρόνια πολέμησαν για την Ελευθερία της Πατρίδος μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματος τους, πραγματοποίησε για δεύτερη φορά προσκυνηματικό ταξίδι στους ιερούς αυτούς τόπους.
Δυστυχώς οι 7976 από αυτούς τους γενναίους άνδρες, έπεσαν ηρωικά στη Βόρειο Ήπειρο, στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου, κατά το Έπος 1940 – 41, «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι», συνεχίζουν να παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι, σε ομαδικούς τάφους ή με διάσπαρτα τα οστά τους στα πεδία των μαχών ή σε οστεοφυλάκια περιμένοντας την έγκριση για την ταφή τους!
Το προσκυνηματικό αυτό ταξίδι, είχε ως κύριο σκοπό να αποτίσουν φόρο τιμής στους ήρωες νεκρούς μας που υπάρχουν διάσπαρτοι και άθαφτοι στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου, στα υπάρχοντα Στρ. Νεκροταφεία στους ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ, στην ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ (στο Μοναστήρι Αγ. Νικόλαος) και στην Χιμάρα στον περίβολο του σπιτιού της Ηρωίδας «Μάνα της Χιμάρας» Ερμιόνης Μπρίγκου. 


Επιστέγασμα, η άφιξη στο ιστορικό ΥΨΩΜΑ731, τις σύγχρονες «Θερμοπύλες που δεν έπεσαν ποτέ».

Φέτος το Παράρτημα προκειμένου να πραγματοποιήσει την επιθυμία πολλών συμπολιτών μας και άλλων εκτός Ξάνθης, δέχθηκε συμμετοχές και εκτός από τα μέλη του. Έτσι εκτός από τα 12 μέλη του στο προσκύνημα αυτό συμμετείχαν 27 ιδιώτες από Ξάνθη, καθώς και 9 από διάφορες πόλεις (1 από Δράμα, 2 από Αγρίνιο, 1 από Πάτρα, 1 Αθήνα και 4 από Γιάννενα).