Αυτά τα παρακολουθεί κανείς «αρμόδιος»; ΤΟ ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Οι πρόσφατες αναφορές για ρωσοτουρκική συνεργασία στο τομέα του Διαστήματος ενώ αποτελεί ένα σοβαρό θέμα που πρέπει να παρακολουθούμε, πολύ αμφιβάλλουμε εάν κανείς από τους αποκαλούμενους «αρμοδίους» -που συνεχίζουν να τσεπώνουν τις μισθάρες τους- ασχολείται.

Σημαντικό βήμα για το φιλόδοξο, τουρκικό πρόγραμμα δορυφόρων τηλεπισκόπησης αποτέλεσε η άφιξη του δορυφόρου Göktürk-1 στην Άγκυρα, για να πραγματοποιηθούν εκεί οι τελικοί έλεγχοι και δοκιμές του (στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του νέου Κέντρου Ολοκλήρωσης και Δοκιμών Διαστημικών συστημάτων (USET) της ΤΑΙ, οι οποίες εγκαινιάσθηκαν στις 21 Μαΐου 2015 από τον Ερντογάν). Εάν οι δοκιμές στεφθούν με επιτυχία, η εκτόξευσή του θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου, από κέντρο εκτόξευσης στην Γαλλική Γουιάνα με τριετή καθυστέρηση, μιας και η εκτόξευσή του ήταν προγραμματισμένη για το 2013. Οι καθυστερήσεις προκλήθηκαν εξαιτίας αντιδράσεων του Ισραήλ για την ζώνη που θα καλύπτει ο δορυφόρος και της μη ομαλής χρηματοδότησης του όλου προγράμματος.

Επόμενος στόχος είναι η κατασκευή εγχώριου δορυφόρου τηλεπισκόπησης, στο πλαίσιο του προγράμματος Imece, που θα είναι ο πρώτος 100% τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής με το σύνολο των υποσυστημάτων του να έχουν αναπτυχθεί εγχώρια. Ο τουρκικός δορυφόρος τηλεπισκόπησης θα φέρει μονάδα διανομής ισχύος Uygar, πολυχρωματική κάμερα HSK, κάμερα υψηλής ανάλυσης MAK, αισθητήρα ήλιου Gunal, υπολογιστή πτήσης Bilge και κινητήρα πλάσματος ιόντων HALE. Προβλέπεται να προσφέρει διακριτική ικανότητα της τάξης των 0,9μ. η οποία, αν και εξακολουθεί να υπολείπεται του ικανότερου εισαγόμενου αισθητήρα που χρησιμοποιεί ο Göktürk-1, είναι μια σημαντική τεχνολογική και επιχειρησιακή εξέλιξη για την τουρκική βιομηχανία, έναντι των 2,5μ. που προσφέρει ο εν τροχιά ευρισκόμενος σήμερα, Göktürk-2. Ο βάρους 450 κιλών Göktürk-2 αποτελεί τον πρώτο πραγματικά στρατιωτικών προδιαγραφών δορυφόρο τουρκικής κατασκευής. Είχε εκτοξευτεί με επιτυχία στις 18 Δεκεμβρίου 2012 από κινεζικό διαστημικό κέντρο και με κινεζικό πυραυλικό φορέα. Κατασκευάστηκε από την ΤΑΙ σε συνεργασία με τον Τομέα Διαστήματος του ιδρύματος TÜBİTAK, βάσει σχετικής σύμβασης που ανατέθηκε τον Απρίλιο του 2007. Η διάρκεια ζωής του υπολογίζεται ότι θα λήξει πιθανότατα εντός του 2017.

Η Μοίρα Δορυφόρων Αναγνώρισης της Τουρκικής Αεροπορίας πραγματοποίησε επίδειξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων το Μάρτιο του 2015 με τη δημοσίευση δορυφορικών φωτογραφιών από την Αεροπορική Βάση Holloman στο Νέο Μεξικό, απ΄ όπου ελέγχονται επιχειρησιακά τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη των ΗΠΑ. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2016, ο δορυφόρος Göktürk-2 συμπλήρωσε 20.000 περιστροφές της Γης.

Το πρώτο τουρκικό εγχείρημα για εγχώριο δορυφόρο τηλεπισκόπησης ήταν ο Bilsat, ο οποίος κατασκευάστηκε από το TÜBİTAK σε συνεργασία με διάφορα τουρκικά πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα. Ο βάρους 130 κιλών δορυφόρος εκτοξεύτηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2003 και έπαψε να λειτουργεί τον Αύγουστο του 2006, οπότε και έληξε το όριο ζωής των συσσωρευτών του.

Ο αρχικός οδικός χάρτης των δορυφορικών προγραμμάτων της Τουρκίας, για τα οποία έχουν δαπανηθεί περισσότερα του ενός δις δολαρίων, αναθεωρήθηκε π[ριν λίγο διάστημα.

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη και ενός εγχώριου δορυφόρου με ραντάρ συνθετικού διαφράγματος (SAR). Ο λόγος για το πρόγραμμα Göktürk-3 που ανατέθηκε από κοινού σε ΤΑΙ και TÜBİTAK στις 8 Μαΐου 2013 και ξεκίνησε επισήμως στις 26 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.

Στον ίδιο σχεδιασμό της Άγκυρας προβλέπεται και η κατασκευή και εκτόξευση δορυφόρων στρατιωτικών πληροφοριών. Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα έχει ανατεθεί στην Aselsan η ανάπτυξη αναμεταδοτών UHF-EHF για εγκατάσταση σε αυτούς. Για το 2018 προγραμματίζεται η εκτόξευση του TÜRKSAT-5A και για το 2019 των TÜRKSAT-5B και TÜRKSAT-6A.

Πάντως, ο κεντρικός επίγειος σταθμός του Φορέα Διαχείρισης των δορυφόρων TÜRKSAT στο Gölbaşı της Άγκυρας, βομβαρδίστηκε από εναέριες δυνάμεις προσκείμενες στους κινηματίες κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πραξικοπήματος στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να υποστεί σημαντικές ζημιές, αλλά και να σκοτωθούν δύο εργαζόμενοι σε αυτόν.Το θέμα πάντως είναι πως οι Τούρκοι σχεδιάζουν για το μέλλον και οι «δικοί μας» αρνούνται να ασχοληθούν με τέτοια… ασήμαντα ζητήματα!