Νέο κινεζικό σύστημα απο-προσνήωσης σε αεροπλανοφόρα!Τη συνέχιση από την Κίνα της ανάπτυξης συστήματος απονήωσης με καταπέλτη και προσνήωσης με άγκιστρο ανάσχεσης (CATOBAR: Catapult-Assisted Take-Off But Arrested Recovery) για τα αεροπλανοφόρα της, επιβεβαιώνει, σύμφωνα με το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USNI: United States Naval Institute), η αναγνώριση μαχητικού Shenyang J-15 Flying Shark, εφοδιασμένου με τον σχετικό εξοπλισμό.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα φέτος σε φωτογραφίες από την αεροπορική βάση Huangdicun που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, εμφανίζεται μαχητικό J-15, στον ριναίο σκέλος προσγείωσης του οποίου είναι προσαρμοσμένη η δοκός προσαρμογής στον καταπέλτη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το συγκεκριμένο μαχητικό ήταν πιθανότατα ένα από τα πρώτα που χρησιμοποιούνται για δοκιμές συστήματος CATOBAR.

Ας σημειωθεί ότι στα παρακείμενα ναυπηγεία Dalian, βρίσκεται σε ναυπήγηση ένα αεροπλανοφόρο που για την απο-προσνήωση αεροσκαφών χρησιμοποιεί τη μέθοδο βραχείας διαδρομής απονήωσης και προσνήωσης με άγκιστρο ανάσχεσης (STOBAR: Short Take Off But Arrested Recovery).
Όμως, όπως είναι γνωστό, η συγκεκριμένη μέθοδος καθιστά δύσκολη την επιχειρησιακή αξιοποίηση μεγαλύτερου βάρους και μικρότερης ισχύος (σε σχέση με το βάρος) κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών.

Κατά συνέπεια, η ανάπτυξη και εισαγωγή σε υπηρεσία συστήματος CATOBAR θα επιτρέψει στην Κίνα να συγκροτήσει ολοκληρωμένες πτέρυγες αεροσκαφών που θα επιχειρούν από αεροπλανοφόρα οι οποίες θα περιλαμβάνουν μεγαλύτερου βάρους και υψηλότερης επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας μαχητικά.