Η καθαγίαση των ναών της Θεσσαλονίκης, μετά την απελευθέρωση

Στις 31 Οκτωβρίου 1912 ξεκίνησε η καθαγίαση των ναών της Πόλης.Ο μητροπολίτης Αθηνών Θεόκλητος άρχισε να επισκέπτεται τους ιερούς ναούς.
Πρώτα επισκέφτηκε την Αγία Σοφία που είχαν καταλάβει οι Βούλγαροι και τέλεσε απλή δέηση επειδή ο ναός θεωρήθηκε “ακαθάριστος”. Στη συνέχεια επισκέφτηκε την Αγία Παρασκευή (Αχειροποίητος), τον Άγιο Γεώργιο (Ροτόντα) όπου κι εκεί είχαν καταλύσει οι Βούλγαροι και τον Άγιο Παντελεήμονα όπου προσευχήθηκαν και έψαλλαν τα κατάλληλα για την περίσταση τροπάρια.
Στη συνέχεια ο Θεόκλητος επισκέφτηκε το ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου έψαλλε το απολυτίκιο του μεγαλομάρτυρα Αγίου και πολιούχου της Πόλης. Στον τάφο του Αγίου έγινε προσευχή, αναπέμφθηκαν ευχές, ψάλθηκε αγιασμός και στη συνέχεια αυτός ραντίστηκε. Την ιερή και συγκινητική αυτή τελετή παρακολούθησε πλήθος ανδρών και γυναικών που έκλαιγαν από χαρά και συγκίνηση. Στη συνέχεια, ενώ έψαλλαν το “Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια”, αναχώρησε ο Μητροπολίτης με τη συνοδεία του και πήγε στους Αγίους Αποστόλους και στην Αγία Κυριακή, όπου ανυψώθηκαν και οι ελληνικές σημαίες που πήραν από το απέναντι φαρμακείο του Ζωγράφου. Έτσι η ελληνική σημαία άρχισε να κυματίζει σε όλους τους ναούς της Πόλης.
Η ιστορική αυτή πράξη του Θεόκλητου δεν συνιστούσε την κανονική τάξη απόδοσης των ναών στη χριστιανική λατρεία, αλλά μία πανηγυρική τελετή μέσα στο πλαίσιο ενθουσιασμού για την απελευθέρωση της Πόλης. Την επίσημη διαδικασία απόδοσης των ναών στη χριστιανική λατρεία ανέλαβε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Γεννάδιος Αλεξιάδης.

από τη σελίδα στο facebook : “Χαλάστρα 1912-Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης”