Ανατριχιαστικό: Βρήκαν έμβρυο καρχαρία με δυο κεφάλια!

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει το πρώτο δικέφαλο έμβρυο καρχαρία. Το έμβρυο, που αναπτύσσεται σε ισπανικό εργαστήριο, έχει επίσης πολλαπλά όργανα (καρδιές, στομάχι και συκώτι) Ενώ έχουν υπάρξει προηγούμενες περιπτώσεις που καρχαρίες έχουν γεννήσει δικέφαλα νεογνά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να είναι το πρώτο δικέφαλο έμβρυο καρχαρία της οικογένειας Galeus atlanticus. Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι η παραμόρφωση αποτέλεσμα της γενετικής, ελπίζουν ότι αυτό θα τους δώσει μια σπάνια ματιά στην πάθηση "dicephaly", όρος που αναφέρεται σε δικέφαλα ζώα.

Οι Ισπανοί επιστήμονες δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Journal of Fish Biology και έδωσαν λεπτομέρειες για το συναρπαστικό έμβρυο με δύο κεφάλια (κάθε ένα από το οποίο είχε το δικό του στόμα), μάτια, εγκέφαλο, δύο καρδιές, δύο στομάχια και συκώτια. Παρά τα διπλά όργανα, το έμβρυο καρχαρία είχε μόνο ένα έντερο.

Το ξεχωριστό έμβρυο καρχαρία ανακαλύφθηκε μεταξύ 797 εμβρύων που προορίζονταν για καρδιαγγειακές μελέτες. Τα γονιμοποιημένα αυγά είχαν συλλεχθεί από ενήλικο θηλυκό καρχαρία στη δυτική Μεσόγειο μεταξύ 2005-2011 (Απρίλιο και Μάιο). Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε εργαστήριο στο Ισπανικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας.

"Σπάνια βλέπουμε δικέφαλους καρχαρίες", υπογράμμισε ο George Burgess, διευθυντής του προγράμματος της Φλόριντα για καρχαρίες στο Florida Museum of Natural History. Στη μελέτη αναγνώρισαν ότι υπήρξαν 7 περιπτώσεις ενωμένων καρχαριών στο παρελθόν, αλλά κανένας με δύο κεφάλια από την οικογένεια των Galeus atlanticus.