Κύπρος: Επανεξέταση ικανοτήτων για τους Οπλίτες – Απόφαση ΥπουργείουΑπό υγειονομική εξέταση θα περάσει μικρός αριθμός από τις 3 χιλιάδες συμβασιούχους οπλίτες για εξακρίβωση της σωματικής τους ικανότητας Οι συγκεκριμένοι οπλίτες συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο με τις 3.000 που επιλέχθηκαν για να προσληφθούν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», ενώ κάποιοι από τους οπλίτες επιλέχθηκαν, είχαν δηλώσει ότι απολύθηκαν από την Εθνική Φρουρά ως /1 ή /2, όπως προνοούσε η προκήρυξη του ΥΠΑΜ. Ωστόσο, στην πορεία, ενώ παρουσιάζονταν στην εφεδρεία αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας, τα οποία δεν τους επέτρεπαν να συγκαταλέγονται στις δυο πιο πάνω κατηγορίες σωματικής ικανότητας.

Ενώ οι ίδιοι είχαν υποχρέωση να δηλώσουν αυτά τα προβλήματα υγείας, απέφυγαν να το κάνουν και το διαπίστωσαν οι υπεύθυνοι της πρόσληψης των ΣΥΟΠ, όταν έγινε αντιπαραβολή των στοιχείων που δήλωσαν με αυτά της εφεδρείας.

Οι συγκεκριμένοι οπλίτες πέρασαν τη φάση της υγειονομικής εξέτασης, ωστόσο δεν εντοπίστηκαν τα προβλήματα υγείας που παρουσιάζονται, καθώς πρόκειται για προβλήματα που δεν είναι ορατά στους ιατρούς που τους εξέτασαν.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, από την Τετάρτη (5/10), αυτή η μερίδα των ΣΥΟΠ κλήθηκαν εκ νέου στο 106 ΣΝΕ για να περάσουν από ειδική υγειονομική επιτροπή ώστε να ελεγχθούν τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Σε όσους τα προβλήματα δεν είναι σοβαρά και δεν θα επηρεάσουν με κάποιον τρόπο τα καθήκοντα τους, θα γίνει αλλαγή της σωματικής τους ικανότητας σε /1 ή /2 και θα προσληφθούν κανονικά στην Ε.Φ.

Για όσους τα προβλήματα είναι σοβαρότερα, θα αποκλειστούν από τον κατάλογο των 3 χιλιάδων και θα προσληφθεί ανάλογος αριθμός από τους επιλαχόντες.

Οι ΣΥΟΠ που θα προσληφθούν θα κληθούν για υπηρεσία από την 1η Νοεμβρίου 2016.