Εμείς τους μάθαμε να χρησιμοποιούν πιρούνια! Χαμός ανάμεσα στην Πολωνία και την Γαλλία

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Πολωνίας κατέφυγε σε ύβρεις εναντίον του Παρισιού, υποστηρίζοντας πως το έθνος του δίδαξε στους Γάλλους να «τρώνε με πιρούνι». Η φράση αυτή ήρθε αφότου η Γαλλία απέσυρε την πρόσκληση της συμμετοχής της Πολωνίας σε μια εκδήλωση, κατόπιν της διακοπής των συνομιλιών για μια αγοραπωλησία ελικοπτέρων Airbus.

Αναφερόμενος στην εκδήλωση Euronaval 2016, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα, ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Bartosz Kownacki δήλωσε στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN24 πως «η γαλλική πλευρά μας προσκάλεσε επίσημα πριν από πολύ καιρό και τώρα μας δείχνουν την πόρτα».

«Αλλά αυτοί είναι οι άνθρωποι που τους μάθαμε να τρώνε με πιρούνι πριν από ένα0δύο αιώνες, κάτι που μπορεί να εξηγεί τη σημερινή τους συμπεριφορά. Αυτό είναι μέρος της ιστορίας και σας καλώ να την διαβάσετε».

Η ανάκληση της πρόσκλησης παραδόθηκε στη Βαρσοβία μέσω της Πολωνικής πρεσβείας στο Παρίσι, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Η ακύρωση επιβεβαιώθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από μια πηγή προσκείμενη στο θέμα.

Ενώ υπάρχει πράγματι λόγος να πιστεύουμε πως ο βασιλιάς Ερρίκος ΙΙΙ εισήγαγε τα πιρούνια μετά την ανακάλυψή τους στην Πολωνία, όπου είχε προηγουμένως εκλεγεί βασιλιάς, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως οι ισχυρισμοί του Kownacki είναι πραγματικοί.

Μερικοί ιστορικοί πιστεύουν πως ο βασιλιάς στην πραγματικότητα ανακάλυψε το πιρούνι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Βενετία μετά την αποχώρησή του από την Πολωνία.

Παρά το γεγονός πως ο Kownacki είναι σαφώς θυμωμένος από την ματαιωθείσα πρόσκληση για την εκδήλωση Euronaval, οι παρατηρήσεις του καταδικάστηκαν από την φιλελεύθερη αντιπολίτευση της Πολωνίας, καθώς και την εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος, Beata Mazurek που περιέγραψε τα σχόλιά του ως «ατυχή» και «καθόλου διπλωματικά».

«Ο υπουργός Kownacki είναι ίσως ο πρώτος πολιτικός που διαπράττει διπλωματική αυτοκτονία με ένα πιρούνι» γράφει η πολωνική εφημερίδα Polityka σε άρθρο στην ιστοσελίδα της.

Πηγή: RT