Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: Πολιτικά ύποπτη η συνάντηση Τσίπρα με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων


Το ραντεβού, αναφέρει ο ΔΣΑ, προγραμματίστηκε πέντε ημέρες μετά την ματαίωση της διασκέψεως του Συμβουλίου Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες - Διαβάστε την κριτική που -σύμφωνα με τους δικηγόρους- καθιστά πολιτικά και νομικά ύποπτη τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία της ελληνικής δικαιοσύνηςΠολιτικά ύποπτη χαρακτηρίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων στο Μαξίμου, ενώ σημειώνουν ότι η επίμαχη συνάντηση έγινε υπό τη βαριά σκιά των δηλώσεων του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, που προεξοφλούσαν το περιεχόμενο της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας.

Στο οξυμένο κλίμα στο χώρο της Δικαιοσύνης εισήλθαν «σκληρά» και οι δικηγόροι της Αθήνας, με ανακοίνωση υψηλών τόνων. Ο ΔΣΑ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «είναι αυτονόητο ότι οι εκπρόσωποι των κρατικών λειτουργιών πρέπει να συνευρίσκονται και να συνομιλούν, όμως η χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων δεν έλαβε χώρα σε μια στιγμή πολιτικά και νομικά ανύποπτη».

Ακόμα, οι δικηγόροι αναφέρουν ότι η επίμαχη συνάντηση:

-«Προγραμματίστηκε πέντε μόλις ημέρες μετά την ματαίωση της διασκέψεως του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου στην υπόθεση όπου κρίνεται η νομιμότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

-Έγινε μια μόλις ημέρα μετά τις ηχηρές καταγγελίες αντιπροέδρων του ιδίου δικαστηρίου για εκτροπή της Δικαιοσύνης από το συνταγματικό της ρόλο και ανεπίτρεπτη αρνησιδικία, που συνοδεύτηκε από την παραίτησή τους από το Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών του ΣτΕ.

-Έγινε υπό τη βαριά σκιά των δηλώσεων του Πρωθυπουργού, που προεξοφλούσαν το περιεχόμενο της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας.

-Πραγματοποιήθηκε, τέλος, με σπουδή, που τελεί σε κραυγαλέα αντίθεση με την επί πεντάμηνο αδράνεια του Πρωθυπουργού στο αίτημα για συνάντηση εκ μέρους της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία εκφράζει θεσμικά και συλλογικά το δικαστικό σώμα.

Υπό το κράτος των συμπτώσεων αυτών, υπογραμμίζουν οι δικηγόροι της Αθήνας, «η συνάντηση που έγινε έχει απωλέσει τα αμιγή θεσμικά της χαρακτηριστικά και εγείρει εύλογες υπόνοιες ότι απέβλεπε στην «λύση» εκκρεμών νομικών ζητημάτων» και καταληγουν: «Σε κάθε περίπτωση η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι προεχόντως καθήκον των λειτουργών της».

protothema.gr