«Δημοψήφισμα» σε σχολείο της Χίου για τα προσφυγόπουλα

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου δημοτικού σχολείου της περιοχής του Αγίου Θωμά στη Χίο μπήκε χθες στις σχολικές αίθουσες και μοίρασε στους μαθητές ένα ερωτηματολόγιο - «δημοψήφισμα», για να το παραδώσουν στους γονείς τους και να το επιστρέψουν συμπληρωμένο, σχετικά με την αποδοχή ή όχι των προσφυγόπουλων στο σχολείο.
Κάποιοι δάσκαλοι μόλις αντιλήφθηκαν το περιεχόμενο του σημειώματος το έσκισαν, ενώ κάποιοι άλλοι είτε αδράνησαν, είτε δεν αντιλήφθησαν περί τίνος πρόκειται.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου που μοίρασε τα σημειώματα φέρεται ότι δεν είχε καμία επικοινωνία με τον διευθυντή του σχολείου, προκειμένου να τον ενημερώσει ή και να πάρει την σχετική άδεια για την ενέργειά του αυτή αναφέρει το astraparis.gr. Ερωτηματικά δημιουργούνται, τέλος, για το αν ο πρόεδρος του Συλλόγου ενήργησε αυτοβούλως ή αν είχε την σχετική έγκριση – απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου.

Το κείμενο
Στο εισαγωγικό του σημειώματος, αφού τίθεται «το αναμφισβήτητο δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως των παιδιών στην γνώση την εκπαίδευση και την υγιεινή» και γίνεται αναφορά στα θέματα «που έχουν δημιουργηθεί σε διάφορα σχολεία της Ελλάδας αλλά και της πόλης μας» μπαίνει απερίφραστα στην ουσία του θέματος τονίζοντας («έχοντας στη σκέψη μας») τα εξής:
«Την αποφυγή πιθανών προβλημάτων που ενδεχομένως δημιουργηθούν από την άμεση συνύπαρξη των παιδιών (σ.σ. προσφυγόπουλων) σε επίπεδο πολιτισμικό, κοινωνικό (διαφορετική κουλτούρα, διαφορετική αποδεκτή κοινωνική συμπεριφορά, θρησκευτική έκφραση, συνήθειες) αλλά και πρωτίστως θέματα υγιεινής – καθαριότητας εφόσον οι συνθήκες διαβίωσης των μαθητών προσφύγων παραμένουν δυστυχώς χωρίς βελτίωση».
Εν συνεχεία καλούν τους γονείς να απαντήσουν σε σειρά ερωτημάτων ή και να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους, προκειμένου να έχουν στην διάθεσή τους την νομιμοποίηση για την απαράδεκτη ενέργειά τους και την περαιτέρω στάση τους.