Μας έχει φάει ο προοδευτισμός: Ανεβάζουν δίγλωσση παράσταση, στα ελληνικά και στα αλβανικά

Το σκεπτικό είναι ένα. Δύο ρόλοι, τέσσερις ηθοποιοί, σε δύο γλώσσες. Η παράσταση έχει τίτλο «Μια πέτρα λάθος» και παρουσιάζεται από 14 Οκτωβρίου στο θέατρο Τέχνης στη Φρυνίχου.
Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας και η Εταιρεία Θεάτρου Πράξη Επτά, παρουσιάζουν σε μια δίγλωσση παράσταση, το έργο του Θόδωρου Γράμψα.
Τα πρόσωπα του έργου είναι δύο νέες γυναίκες, η Ελένη και η Άννα. Η Ελένη είναι η μητέρα της Άννας.
Η βασική ιδιαιτερότητα του εγχειρήματος είναι ότι κάθε ρόλος της παράστασης παίζεται από δύο ηθοποιούς σε διαφορετική γλώσσα.
Η Λουίζα Τζιουβάνι στα αλβανικά και η Τζένη Σταυροπούλου στα ελληνικά, παίζουν το ρόλο της Ελένης συγχρόνως πάνω στη σκηνή. Και η Ελένη Λουντιάνα – Θανάση και η Πένυ Παπαγεωργίου αντίστοιχα, το ρόλο της Άννας.
Η διακρατική αυτή συνεργασία των δύο θεάτρων, είναι συνέχεια της πρώτης συνάντησής τους, με το έργο «Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάυντε, που παρουσίασαν σε δύο διαφορετικές παραστάσεις, σε ένα διήμερο πρόγραμμα στα Τίρανα, τον Μάιο του 2014.
Το «Μια πέτρα λάθος», αποτυπώνει τη σχέση Μάνας – Κόρης, που στο πέρασμα του χρόνου, από την αρχαιότητα ακόμη, σε διαφορετικές χώρες και λαούς, παραμένει το ίδιο δύσκολη, το ίδιο σκληρή πολλές φορές, αλλά και το ίδιο λυτρωτική.
Η Λουίζα Τζιουβάνι είναι πρωταγωνίστρια του Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας και του κινηματογράφου. Είναι η πρώτη φορά που θα την δούμε να ερμηνεύει στην Ελλάδα.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί στην Αθήνα για δεκαπέντε παραστάσεις, και θα ταξιδέψει στα Τίρανα την 1η Δεκεμβρίου.
Θα ακολουθήσουν παραστάσεις σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Άγιους Σαράντα, Κορυτσά.

 
iefimerida.gr