Παρουσιάστηκε το πρώτο Junior NBA League στην Ελλάδα

Ένα πρωτότυπο πρωτάθλημα μπάσκετ, το οποίο αποτελεί το προϊόν της συνεργασίας του ΝΒΑ, του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, θα λάβει χώρα τους επόμενους μήνες σε σχολεία και ανοιχτά γήπεδα της Αθήνας και του Πειραιά.

Πρόκειται για το Junior NBA League, που θα διεξαχθεί σε δυο σκέλη. Το πρώτο θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Παναθηναϊκού από το πρώτο Σαββατοκύριακο του προσεχούς Νοεμβρίου μέχρι τον Απρίλιο του 2017, σε γήπεδα της Αθήνας και των βόρειων προαστίων, ενώ το δεύτερο, που θα φέρει τη «σφραγίδα» του Ολυμπιακού, θα ξεκινήσει τον Μάρτιο και θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2017 σε περιοχές του Πειραιά και των νοτίων προαστίων. Σε κάθε πρωτάθλημα θα λάβουν μέρος 30 ομάδες από ισάριθμα σχολεία ή ακαδημίες, συγκροτούμενες από 10 έως 15 παιδιά (αγόρια και κορίτσια) ηλικίας 10-12 ετών η καθεμία. Κάθε εκπαιδευτήριο- ομάδα θα λάβει, κατόπιν κλήρωσης, το όνομα μιας εκ των 30 ομάδων του ΝΒΑ, ενώ οι μαθητές της νικήτριας ομάδας θα λάβουν όχι μόνο την αντίστοιχη στολή με το σήμα, αλλά ακόμα και ένα ομοίωμα του δαχτυλιδιού του πρωταθλητή, όπως αυτό που απονέμεται στο τέλος κάθε σεζόν στην ομάδα που κατακτά τον τίτλο στο ΝΒΑ.

Αναφορικά με το σύστημα διεξαγωγής, όπως και στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη, οι ομάδες στα δυο εν Ελλάδι πρωταθλήματα θα χωριστούν σε δυο περιφέρειες και έξι κατηγορίες. Οι πρώτες οκτώ από κάθε περιφέρεια θα προκρίνονται στα play off, με τις δυο επικεφαλής να συναντώνται στον τελικό για την ανάδειξη του πρωταθλητή, που θα είναι ένας σε κάθε πρωτάθλημα.

Επιπλέον, οι τζούνιορ λίγκες θα έχουν ως στόχο την προώθηση της αθλητικής παιδείας και του υγιούς τρόπου ζωής μέσα από την ομαδική συνεργασία και τον ανταγωνισμό.

Στην παρουσίαση του τουρνουά, που έγινε σε αθηναϊκό ξενοδοχείο, ήταν παρόντες ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Superfoods, Παναγιώτης Τριαντόπουλος, ο γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Χρήστος Σταυρόπουλος και ο αντιπρόεδρος του ΝΒΑ σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή, Χεσούς Μπουένο.

Ο τελευταίος στάθηκε στους σκοπούς της πρωτοβουλίας: «Βασική μας επιθυμία είναι να φέρουμε όσο περισσότερα παιδιά γίνεται στα γήπεδα. Θα ήθελα μέσω αυτού του πρωταθλήματος να προκύψουν αθλητές που θα μπορούν μελλοντικά να παίξουν στο ΝΒΑ, αλλά ακόμα κι αν αυτό δεν συμβεί και παίξουν σε Ολυμπιακό ή Παναθηναϊκό, δεν πειράζει. Αν δεν είναι αρκετά καλοί ώστε να παίξουν επαγγελματικά, ας γίνουν τουλάχιστον φίλοι του μπάσκετ», τόνισε ο κ. Μπουένο.

Παρόμοια συνεργασία είχε συνάψει το NBA με την τουρκική λίγκα πριν από λίγο καιρό, ωστόσο το τουρνουά διεξάγεται εδώ και 15 μήνες σε περισσότερες από τριάντα χώρες σε Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Στην Ευρώπη, η Ελλάδα γίνεται η δωδέκατη χώρα που φιλοξενεί το συγκεκριμένο πρωτάθλημα νέων.

athina984.gr