Αμερικανικά αντίποινα με Tomahawk στην Υεμένη!Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποίησε μια σειρά από «περιορισμένα χτυπήματα αυτοάμυνας» στην Υεμένη, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Η επίθεση, που εξουσιοδοτήθηκε από τον Πρόεδρο Ομπάμα, πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για τις πρόσφατες επιθέσεις στο αντιτορπιλικό των ΗΠΑ, USS Mason.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του Πενταγώνου, τρεις «σταθμοί ραντάρ» στην ελεγχόμενη από τους Houthi αντάρτες περιοχή της Υεμένης καταστράφηκαν από την επίθεση.

Η επίθεση στους παράκτιους στόχους πραγματοποιήθηκε από Tomahawk πυραύλους cruise που εκτοξεύτηκαν από το αντιτορπιλικό USS Nitze, ανέφερε το NPR. Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ όλοι οι στόχοι ήταν «σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου υπήρχε μικρός κίνδυνος απώλειας αμάχων, ή παράπλευρες απώλειες».

«Αυτά τα περιορισμένα χτυπήματα αυτοάμυνας έγιναν για την προστασία του προσωπικού μας, των πλοίων μας και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας μας σε αυτή τη σημαντική θαλάσσια δίοδο», αναφέρει η δήλωση.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε τα χτυπήματα υπό την σύσταση του Γραμματέα Άμυνας ας Κάρτερ και του προέδρου του Κοινού Επιτελείου Στρατηγού Joseph Dunford, σχολίασε το Πεντάγωνο.

Ο αμερικανικός στρατός δεσμεύθηκε να ανταποκριθεί σε «οποιαδήποτε περαιτέρω απειλή για τα πλοία μας και την εμπορική κίνηση», τονίζεται επίσης.

Νωρίτερα την Τετάρτη, το USS Mason δεχθηκε πυρά για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες. Τουλάχιστον ένας πύραυλος σημάδεψε το αντιτορπιλικό, προκαλώντας «καμία βλάβη στο πλοίο ή το πλήρωμά του», είπε ο ΓΓ Τύπου του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ.

Μέχρι τώρα η Ουάσιγκτον, ένας σημαντικός σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, έχει περιορίσει την εμπλοκή της στην Υεμένη στην ανταλλαγή πληροφοριών, την αναγνώριση και τον εναέριο ανεφοδιασμό του υπό Σαουδική ηγεσία συνασπισμού. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προμηθεύσει όπλα τη Σαουδική Αραβία.