Πρόσκληση στον Τραμπ ετοιμάζει η βασίλισσα Ελισάβετ

Επίσημη πρόσκληση στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα απευθύνει τον επόμενο χρόνο η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ, σε μία προσπάθεια να οικοδομήσει στενές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως αναφέρει η εφημερίδα The Sunday Times.

Επικαλούμενη δύο υπουργούς και ανώτερο αξιωματούχο, η εφημερίδα έγραψε ότι οι συζητήσεις ανάμεσα σε βρετανούς αξιωματούχους και στο επιτελείο του Τραμπ θα ξεκινήσουν σύντομα για να εξασφαλιστεί ότι η συνάντηση των δύο θα οριστεί για τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2017.

Η «Sunday Times» έγραψε ακόμη ότι η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει πως μία επίσημη επίσκεψη του Τραμπ θα είναι το «μυστικό της όπλο» για την ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών, μετά τη συνάντηση που είχε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ με τον ηγέτη του ευρω-σκεπτικιστικού κόμματος Ukip, Νάιτζελ Φάρατζ νωρίτερα μέσα στον μήνα.

Ο κ. Φάρατζ ήταν ο πρώτος βρετανός και γενικότερα ξένος πολιτικός που είχε συνάντηση με τον Τραμπ.

Ο κ. Τραμπ προσκάλεσε την βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να τον επισκεφθεί το συντομότερο δυνατό κατά την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία έπειτα από την εκλογική του νίκη, όπως έχει ανακοινώσει το γραφείο της πρωθυπουργού.

Συνεργάτες της κ. Μέι έχουν δηλώσει ότι ακόμη δεν έχει οριστεί ημερομηνία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Sunday Times», ο κ. Τραμπ είπε στην κ. Μέι κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία την περασμένη εβδομάδα ότι η εκλιπούσα σκωτσέζα μητέρα του ήταν «μεγάλη θαυμάστρια» της βασίλισσας και ζήτησε από την πρωθυπουργό να μεταφέρει στη βασίλισσα τις θερμότερες ευχές του.

Η Βρετανία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επιθυμεί σφόδρα να ενισχύσει την «ειδική σχέση» της χώρας με τις ΗΠΑ την ώρα που η κυβέρνηση Μέι προετοιμάζεται για την έξοδο από την Ε.Ε, μία κίνηση που θα διαμορφώσει τη μελλοντική θέση της Βρετανίας στη διεθνή κοινότητα.