Μένουμε εντελώς μόνοι μας: Αποσύρονται οι Βέλγοι εμπειρογνώμονες από τα ελληνικά νησιά

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Την άμεση απόσυρση των Βέλγων εμπειρογνωμόνων που έχουν σταλεί στα ελληνικά νησιά για να βοηθήσουν στην καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων αποφάσισε ο Βέλγος υφυπουργός Μετανάστευσης Teo. Francken, με το αιτιολογικό ότι κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα εκεί εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί.

Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ της σημερινής De Standaard υπό τον τίτλο «Ο Francken παίρνει πίσω τους ειδικούς για θέματα ασύλου που βρίσκονται στην Ελλάδα».

Σημειώνεται ειδικότερα ότι μέχρι πριν από λίγες μέρες εργάζονταν δεκάδες Βέλγοι εμπειρογνώμονες στα ελληνικά νησιά, αλλά από την περασμένη εβδομάδα έχουν όλοι τους κληθεί να επιστρέψουν στο Βέλγιο γιατί η κατάσταση στα ελληνικά νησιά πάει «από το κακό στο χειρότερο».

Η εφημερίδα εξηγεί ότι σημειώνονται βίαια επεισόδια στα ελληνικά νησιά, ενώ υπήρξαν ακόμα και εμπρησμοί των γραφείων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου στην Λέσβο, καθώς οι πρόσφυγες είναι εξαγριωμένοι επειδή βλέπουν τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα., σε επιστολή του προς τον Γ. Μουζάλα, ο Βέλγος υφυπουργός εκφράζει τον φόβο ότι «είναι θέμα χρόνου μέχρι κάποιος από τους ειδικούς να τραυματιστεί σοβαρά, κάτι που πρέπει με κάθε κόστος να αποφευχθεί».

Για τον λόγο αυτό ζητεί επιπλέον αστυνομική δύναμη, ένα σχέδιο ασφαλείας και μεταφορά των γραφείων προκειμένου να προστατευθούν οι εργαζόμενοι. Επιπλέον καλεί τις ελληνικές αρχές να μεριμνήσουν για καλύτερες συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στα ελληνικά νησιά και ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών ασύλου και να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την επαναπροώθηση των προσφύγων στην Τουρκία ή την χώρα προέλευσής τους.

«Όσο η κατάσταση παραμένει η ίδια, οι Βέλγοι ειδικοί δεν πρόκειται να επιστρέψουν», αναφέρει το δημοσίευμα παραθέτοντας δηλώσεις του Francken, ο οποίος ζητά να δει «δραστική και ουσιώδη» βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας στα διάφορα κέντρα φιλοξενίας προτού δώσει εκ νέου το πράσινο φως για την αποστολή των Βέλγων εμπειρογνωμόνων.

Επισημαίνεται πως αργότερα αυτή την εβδομάδα ο Francken πρόκειται να συζητήσει το εν λόγω θέμα με τον Έλληνα ομόλογό του Γ. Μουζάλα κατά την διάρκεια της συνόδου του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Σημειώνεται τέλος ότι στα ελληνικά νησιά βρίσκονται εγκλωβισμένοι 15000 πρόσφυγες, οι περισσότεροι εκ των οποίων βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, επρόκειτο να σταλούν πίσω στην Ελλάδα ,κάτι που όμως στην πράξη δεν προχωρά με γοργούς ρυθμούς εξαιτίας των καθυστερήσεων που σημειώνονται σε ό,τι αφορά την διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου.

euro2day.gr