Αρχίζει στα ρωσικά σχολεία διδασκαλία των νέων ελληνικών

Την εισαγωγή, για πρώτη φορά, της διδασκαλίας της Νέας Ελληνικής ως γλώσσας επιλογής στα σχολεία της Ρωσίας ανακοίνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το typosthes.gr, για αποτέλεσμα πολύχρονων προσπαθειών έκανε λόγο ο Πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Περικλής Μήτκας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η οποία δόθηκε παρουσία και του νέου Γενικού Πρόξενου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη.

Όπως τονίστηκε, τα ελληνικά θα διδάσκονται ως δεύτερη ξένη γλώσσα στις δύο τελευταίες τάξεις του δημοτικού και στο Γυμνάσιο, ως μάθημα επιλογής, από το νέο έτος, ενώ έχει δημιουργηθεί και νέα σειρά διδακτικών εγχειριδίων.

Ο Γενικός Πρόξενος Alexander Petrovich Shcherbakov συνεχάρη το πανεπιστήμιο και τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή δημιουργεί γερά θεμέλια για προώθηση της ελληνικής γλώσσας στη Ρωσία και προοπτικές για περαιτέρω συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

«Ελπίζουμε ότι στη συνέχεια θα έχουμε δυνατότητες και για περαιτέρω διάδοση των ρωσικών στη Β. Ελλάδα», τόνισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι έτρεξε πιλοτικό πρόγραμμα διδασκαλίας της ρωσικής σε δημοτικά της περιοχής. Παρατήρησε, δε, ότι, όπως έχει διαπιστώσει, παρά το μικρό χρονικό διάστημα που βρίσκεται στην περιοχή, υπάρχει τεράστια ζήτηση για εκμάθηση Ρωσικών στη Β. Ελλάδα.

«Αντιμετωπίζουμε τη διάδοση των γλωσσών ως ένα πολύ σημαντικό μέσο της συνεργασίας μας και της περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των λαών μας», τόνισε ακόμη, ενώ ευχήθηκε και καλή επιτυχία προς τις νέες έδρες Ποντιακών Σπουδών και Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού, οι οποίες, όπως τόνισε ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής Δημήτρης Μαυροσκούφης, αναμένεται να είναι έτοιμες να λειτουργήσουν στο εαρινό εξάμηνο.

Ήδη όπως τόνισε έχει βγει η προκήρυξη για την επιλογή των υποψηφίων, η οποία λήξει στις 2 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο έδρες θα ιδρυθούν με χορηγία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη.

Λίγα λόγια για την προϊστορία του εγχειρήματος ανέφερε ο επί 22 χρόνια υπεύθυνος του προγράμματος «Ιάσων» και Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Ιωάννης Καζάζης.

Σημειώνεται ότι ο «Ιάσων» είναι ένα σταθερό πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που στόχο έχει την ίδρυση ή την πρακτική ενίσχυση πυρήνων ελληνικών σπουδών σε δεκαέξι πανεπιστήμια της Παρευξείνιας Ζώνης.

Για τα εγχειρίδια τα οποία εκπονήθηκαν στην έδρα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου «Κουμπάν» ο κ. Καζάζης τόνισε ότι είναι μια σύνθεση του παλιού και του δοκιμασμένου με το νέο και καινοτόμο, ενώ αναφέρθηκε και στη γενναιόδωρη προσφορά Έλληνα ομογενή. Η χρηματοδότηση της παραγωγής και εκτύπωσης των εγχειριδίων προήλθε εξ ολοκλήρου από τον Αφλατόν Σαλάχοφ, τον ελληνικής καταγωγής πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Γκελεντζίκ, της περιοχής του Κρασνοντάρ.

Στην επιμέλεια της σειράς ουσιαστική ήταν η συμβολή του «Ιάσωνα» και του ΚΕΓ. Όπως είπε ο καθηγητής, το τμήμα του Κουμπάν είναι γέννημα και θρέμμα του Ιάσωνα και του ΑΠΘ. Όλο το διδακτικό του προσωπικό απέκτησε τις γνώσεις του στο σχολείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ και ακόμη και διδακτορικές διατριβές εκπονήθηκαν στα μητρικά του πανεπιστήμια αλλά πάντα μέσα από την επιστημονική συνδρομή καθηγητών του ΑΠΘ.

Η συμβολή της ελληνικής πλευράς κρατάει 23 χρόνια και ήταν συστηματική. Η εκπαίδευση των καθηγητών στο κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ήταν συνεχής όλο αυτό το διάστημα με μια ριζικά ανανεωμένη αντίληψη. Στα συνεργαζόμενα παρευξείνια πανεπιστήμια, και στα 16, δόθηκαν συνολικά όλα αυτά τα χρόνια 760 υποτροφίες από το ΑΠΘ και το ΙΚΥ και παρήχθησαν 77 διδακτορικά και άλλα τόσο μάστερ και πολλά minor στο επίπεδο του πρώτου πτυχίου.

«Έχω την αίσθηση ότι με αυτήν την προϊστορία, με τη συλλογική δουλεία πολλών ανθρώπων ένθεν και ένθεν και αυτή η προσπάθεια που αποτελεί επιστέγασμα μιας μακράς πορείας θα στεφθεί με πλήρη επιτυχία», σημείωσε ο κ. Καζάζης.

«Ένα μεγάλο πανεπιστήμιο σαν το Αριστοτέλειο, αυτό πρέπει να κάνει, να ανοίγει νέους δρόμους για την Ελλάδα, για τον πολιτισμό και για τους ανθρώπους της», τόνισε από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ.