Στο θέατρο ο Ιερώνυμος για να δει την μεγάλη Ελληνίδα που δεν είναι κοντά μας, την "Φιλιώ Χαϊδεμένου"

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, πλήθος Μητροπολιτών και ιερέων, κάθισαν στα πρώτα καθίσματα για να παρακολουθήσουν την παράσταση Φιλιώ Χαϊδεμένου της μεγάλης Ελληνίδας από την Σμύρνη που έζησε τρεις αιώνες, πέθανε 108 ετών, έζησε την καταστροφή της Σμύρνης και στην Ελλάδα πια αφιέρωσε τη Ζωή της μαζεύοντας σπάνιο υλικό, για το Μικρασιατικό μουσείο της Νέας Ιωνίας.

Δεν είναι μια τυχαία Ελληνίδα η Φιλιώ Χαϊδεμένου. Στα 108 χρόνια που έζησε είδε καταστροφές, πολέμους, και όπως λέει η ίδια εκεί στα Βουρλά όταν έφυγε το 22 άφησε την ψυχή και τη ζωή της. Το έργο είναι συγκλονιστικό. Μια από τις καλύτερες παραστάσεις των τελευταίων χρόνων και η κυρία Δέσποινα Μπεμπεδέλη, η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός που έχουμε, πήρε απλόχερα τα μπράβο και το χειροκρότημα του κοινού που την αποθέωσε.

Ο αρχιεπίσκοπος έσπευσε ιδιαίτερα συγκινημένος να της δώσει συγχαρητήρια και εκείνη τον ευχαρίστησε για την μεγάλη τιμή που της έκανε να έρθει στο θέατρο. Το έργο περιγράφει τη ζωή μιας περήφανης γυναίκας που μικρό κορίτσι ζει την καταστροφή της Σμύρνης, χάνει τον αδελφό της, βρίσκεται τυχαία στο πλοίο με τη μητέρα της, την άρνηση των Ελλήνων τη Χίου να του δώσουν ένα ποτήρι νερό, τις μετέπειτα κακουχίες, αλλά και την κατοπινή ζωή της ως τα 95 της χρόνια που επισκέπτεται ξανά τον τόπο της. Καμιά θάλασσα τόσο ήσυχη και γαλανή σαν τα Βουρλά, λέει και δακρύζει.

Η κυρία Δέσποινα Μπεμπεδέλη τεράστια ηθοποιός, για δυο ώρες σε κάνει Μικρασιάτισσα. Και να μη είσαι, πιστεύεις πως έχεις ρίζες, πως έζησες η πως στα οδηγήθηκαν δικοί σου άνθρωποι τα γεγονότα. Είναι συγκλονιστική, όπως πολύ καλοί είναι όλοι ηθοποιοί και ιδιαίτερα ο Ζαχαριάς Καρούνης. Μην χάσετε αυτό το έργο.

http://newpost.gr