Έστιν ο πόλεμος ουχ όπλων το πλέον, αλλά δαπάνης.του Δημήτρη Τσαϊλά, υποναυάρχου Π.Ν. ε.α.

Θουκυδίδης, 460-394 π.Χ. απόδοση: το πλεονέκτημα στον πόλεμο δεν το δίνουν τα όπλα αλλά τα χρήματα που δαπανώνται

Πολύ πριν τον απόηχο της εκλογής του Ντόναλντ Τράμπ οι Ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες είχαν έρθει στο προσκήνιο. Όμως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο νεοεκλεγέντας Πρόεδρος έκανε αναφορές για το ΝΑΤΟ και τη συμβολή των ΗΠΑ στην χρηματοδότησή του.

Όταν λοιπόν ο υποψήφιος Ντόναλντ Τράμπ κάλεσε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί στις δαπάνες της άμυνας, στα σαλόνια των Βρυξελών αντέδρασαν με τρόμο, ανακηρύσσοντας τον, ανατρεπτικό και απειλή για την διατλαντική συμμαχία. Αλλά στη βάση της πρόκλησης του Trump υπάρχει μια σκληρή αλήθεια. Μια αλήθεια που δεν είναι άλλη από τη δέσμευση της Συνόδου Κορυφής της Ουαλίας το 2014, ότι κάθε κράτος μέλος δεσμεύεται να δαπανήσει το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα. Αυτή η δέσμευση ήταν μια απλή επανάληψη των μακροχρόνιων πολιτικών, τουλάχιστον από το 2002, αν ενθυμούμε καλώς. Αλλά στην Ουαλία, πρόσθεσαν την απαίτηση να εξασφαλισθεί ότι το 20% αυτών των δαπανών θα είναι για αμυντικά συστήματα και όχι για τα καύσιμα, ή τους μισθούς και άλλα συναφή στρατιωτικά έργα.

Μόνο πέντε χώρες από τα 28 μέλη του ΝΑΤΟ ήταν πάνω από το στόχο του 2% το 2015: η Εσθονία, η Ελλάδα, η Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Γαλλία βρέθηκε στο 1,8% του ΑΕΠ της για την άμυνα το 2015 ενώ η Ιταλία και η Γερμανία κάτι λιγότερο από 1,2%. Αξίζει να σημειωθεί μια Νατοϊκή εκτίμηση ότι 18 από τα 28 μέλη θα αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες το 2016 (κυρίως λόγω της κρίσης των προσφύγων και τους φόβους για την δυνητική Ρωσική απειλή). Παρ’ όλα αυτά, τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ θα παραμείνουν κάτω από το στόχο του 2% και το 2016.

Η κυβέρνηση Ομπάμα μάλλον απέτυχε να πείσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να πληρώσουν, μάλιστα με τις χειρότερες επιδόσεις είναι αυτές που απειλούνται περισσότερο. Ακόμη και κράτη με πλεόνασμα του προϋπολογισμού προβάλλουν μια καθυστέρηση δέκα ετών στην τήρηση των δεσμεύσεων στις δαπάνες τους.

Οι δηλώσεις του Donald Trump αναμφίβολα θέτουν υπό αμφισβήτηση την εγγύηση ασφαλείας που οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει στις ευρωπαϊκές χώρες μέσω του ΝΑΤΟ, ειδικά αν ο στόχος του 2% δεν επιτευχθεί.

Στο παρακάτω διάγραμμα διακρίνονται οι Αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ (με βάση τις τιμές του 2010) 

Πηγή: το τελευταίο δελτίο τύπου στις αμυντικές δαπάνες: http://bru.gl/2gde2ir.

http://www.anixneuseis.gr/?p=155125