Δική τους επικράτεια στο βορειοδυτικό Ιράκ ζητούν οι Ασσύριοι χριστιανοί

Ο Ασσύριος χριστιανός πολιτικός στο Ιράκ, Ρομέο Χακάρι, δήλωσε την Τρίτη ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια ιδιαίτερη επικράτεια στις Πεδιάδες της Νινευή, βόρεια και ανατολικά της Μοσούλης, για τους Ασσύριους χριστιανούς, Κούρδους Γιαζίντι και τους Περσοκούρδους Σαμπάκους.

Οι Ασσύριοι είναι μονοφυσίτες χριστιανοί, οι Γιαζίντι διατηρούν μια εκδοχή της αρχαίας κουρδικής ζωροαστρικής θρησκείας, οι Σαμπάκοι έχουν μια θρησκεία που μοιάζει με τη ζωροαστρική εκδοχή των Γιαζίντι αλλά έχει επίσης στοιχεία από σουφισμό και γιαρσανισμό, επίσης μια άλλη εκδοχή του ζωροαστρισμού, ενώ πάνε ως προσκυνητές και συγκεκριμένα σιιτικά τεμένη.

Η πρόταση ζητά τη δημιουργία μιας επικράτειας που θα ζουν Ασσύριοι χριστιανοί και Κούρδοι διαφόρων εκφράσεων του ζωροαστρισμού. Προφανώς Ασσύριοι και Ζωροαστριστές αισθάνονται την ανάγκη να συσπειρωθούν σε ένα θύλακα μέσα στο βορειοδυτικό Ιράκ που έχει μεγάλους σουνιτικούς αραβικούς πληθυσμούς.

Ο Ρομέο Χακάρι, γραμματέας του Ασσυριακού Δημοκρατικού Μπέιν Αλ Ναχρέιν Κόμματος και πρώην βουλευτής στο περιφερειακό κοινοβούλιο του ιρακινού Κουρδιστάν, δήλωσε στο περιοδικό Γκουλάν ότι μετά τον εκτοπισμό σχεδόν όλων των χριστιανών από τις Πεδιάδες της Νινευή, από το Ισλαμικό Κράτος, οι χριστιανοί κατέφυγαν πρόσφυγες στο ιρακινό Κουρδιστάν. Από εκεί πολλοί Ασσύριοι θέλουν να φύγουν μετανάστες στη Δύση.

Ο μόνος τρόπος για να επιτρέψουν οι Ασσύριοι χριστιανοί στις πανάρχαιες εστίες τους και να ζήσουν με ασφάλεια είναι να δημιουργηθεί μια δική τους επικράτεια μέσα στο βορειοδυτικό Ιράκ.

Τόνισε επίσης ότι τα χριστιανικά χωριά που απελευθερώθηκαν το τελευταίο διάστημα από το Ισλαμικό Κράτος, στα πλαίσια της πολιορκίας της Μοσούλης, χρειάζονται διεθνή βοήθεια για να ανοικοδομηθούν.

Πρόσθεσε ότι οι χριστιανοί κάτοικοι των Πεδιάδων της Νινευή θα πρέπει επίσης να έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιήσουν ένα δημοψήφισμα ώστε να αποφασίσουν εάν θα παραμείνουν στο έδαφος του Ιράκ ή θα ενωθούν με το ιρακινό Κουρδιστάν.

Σε 400.000 υπολογίζονται οι χριστιανοί Ασσύριοι του βορειοδυτικού Ιράκ που κατέφυγαν πρόσφυγες στα κουρδικά εδάφη.