«Είμαι οικονομικός εθνικιστής, έχω θαυμάσει τα εθνικιστικά κινήματα σε όλο τον κόσμο»: Τους άφησε όλους τέζα το δεξί χέρι του Τράμπ!

Ο άνθρωπος που επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ ως επικεφαλής στρατηγικής του Λευκού Οίκου, ο Στιβ Μπάνον δήλωσε ότι είναι «οικονομικός εθνικιστής», αλλά απέρριψε τα ρατσιστικά και αντισημιτικά στοιχεία του κινήματος της εναλλακτικής δεξιάς.

Μιλώντας στη Wall Street Journal, ο Μπάνον περιέγραψε τον εαυτό του ως εχθρό της παγκοσμιοποίησης, μεταξύ άλλων και των συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου, τις οποίες έχει καταγγείλει ο Τραμπ.

«Είμαι οικονομικός εθνικιστής. Είμαι τύπος του ''πρώτα από όλα η Αμερική''», τόνισε στη συνέντευξη ο Μπάνον, η επιλογή του οποίου ως ανώτερου συμβούλου του Τραμπ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

«Εχω θαυμάσει τα εθνικιστικά κινήματα σε όλο τον κόσμο. Εχω πει επανειλημμένα ότι τα ισχυρά έθνη αποτελούν σημαντικούς γείτονες. Επίσης έχω πει πολλές φορές ότι θα αλλάξει με τον καιρό το εθνο-εθνικιστικό κίνημα που είναι διαδεδομένο στην Ευρώπη. Ποτέ δεν υπήρξα υποστηρικτής του εθνο-εθνικισμού», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «η μαύρη εργατική και μεσαία τάξη, όπως και η ισπανόφωνη εργατική και μεσαία τάξη και οι λευκοί, έχουν πληγεί σοβαρά από τις πολιτικές της παγκοσμιοποίησης».

Μάλιστα, δήλωσε ότι είχε ζητήσει από τον Τραμπ να στραφεί προς τις μειονότητες, κατά την προεκλογική καμπάνια του, εξηγώντας ότι ήταν δική του πρόταση να πάει ο Ρεπουμπλικάνος σε εκκλησίες μαύρων.

Πολλοί Δημοκρατικοί επέκριναν την επιλογή του Μπάνον, καλώντας τον Τραμπ να κόψει τους δεσμούς μαζί του, κυρίως λόγω ρατσιστικών αναρτήσεων στην ιστοσελίδα Breitbart, της οποίας ήταν διευθυντής μέχρι να εμπλακεί στην προεκλογική εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου.

Ο ίδιος απέδωσε την κριτική στην απογοήτευση των Δημοκρατικών που περίμεναν να ηττηθεί ο Τραμπ. «Ηταν έτοιμοι να στέψουν την Χίλαρι Κλίντον. Δεν συνέβη και είμαι ένας από τους λόγους για αυτό. Οπότε, θεωρώ αυτές τις επιθέσεις έμβλημα υπερηφάνειας», είπε ο Μπάνον.