Κίνδυνος θάνατος τα αφροδίσια για τους νέους στην Ελλάδα

Αύξηση (στην Ελλάδα) κατά την περίοδο 2003-2010! Σχεδόν διπλάσια τα κρούσματα και του AIDS από 2006 έως 2011

Ανεξέλεγκτη τείνει να γίνει η κατάσταση με την έξαρση των αφροδίσιων νοσημάτων στους νέους μεταξύ 18 έως και 35 ετών.

Η έλλειψη ενημέρωσης και η ραγδαία αύξηση του αριθμού των μεταναστών έχουν ανεβάσει τα ποσοστά κρουσμάτων σύφιλης, βλεννόρροιας, γονόρροιας και κονδυλωμάτων, γι' αυτό και οι ειδικοί επιστήμονες ζητούν από την Πολιτεία να λάβει μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

«Οι αρμόδιοι φορείς και η επιστημονική κοινότητα πρέπει να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου, πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη για τη δημόσια υγεία» τονίζει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS (1 Δεκεμβρίου) ο δερματολόγος - αφροδισιολόγος Απόστολος Καραλέξης, διευθυντής της Δερματολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών.

Στην επιδημιολογική μελέτη του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» για τη σύφιλη διαπιστώθηκε αύξηση των κρουσμάτων κατά 38% από το 2003 έως το 2010! Σε πανελλαδική βάση δηλώθηκαν το 2010 241 περιστατικά, από τα οποία τα 209 αφορούν άνδρες (86,7%) και τα 32 γυναίκες (13,3%). Επί του συνόλου των ανδρών το 58,8% ήταν ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι.

Ως προς τη γονόρροια, τα δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Γονόκοκκου του Ινστιτούτου Παστέρ δείχνουν ότι τα νέα κρούσματα από 108, που ήταν το 1990, έφτασαν τα 312 το 2010. Για τα 266 περιστατικά που είναι γνωστό το φύλο τα 260 (97,7%) αφορούσαν άνδρες, εκ των οποίων το 74,5% ήταν ετεροφυλόφιλοι.

Στην πρώτη θέση κρουσμάτων παραμένουν τα κονδυλώματα, παρά τη χρήση του εμβολίου. Τα δύο εμβόλια που διατίθενται για τον ιό HPV (κονδυλώματα) περιλαμβάνονται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών της χώρας μας από το 2008. Ομως, ο αριθμός των ασθενών που προσήλθαν με κονδυλώματα στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» σχεδόν διπλασιάστηκε κατά την περίοδο 2006- 2011.

Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζει και το AIDS. Τα επιδημιολογικά δεδομένα από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την περίοδο 2010-2015 καταγράφουν 530 κρούσματα το 2010, τα οποία ανέβηκαν στα 1.059 το 2012 (αύξηση 100%), για να μειωθούν το 2014 στα 802 και το 2015 στα 667.
Πηγή: Espresso

Ήταν μόλις τα τέλη του 20ου αιώνα που η λέξη AIDS εμφανίστηκε στη ζωή μας. Ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού HΙV είναι τόσο μεγάλος, που το AIDS αποτελεί τη μάστιγα του 21ου αιώνα και δυστυχώς συνεχίζει...


Τι είναι ο ιός HIV;
Ο HIV είναι ένας ρετροϊός ο οποίος μπορεί και μεταλλάσεται διαρκώς και μόλις εισβάλει στον ανθρώπινο οργανισμό έχει τη δυνατότητα με τη βοήθεια ενός ενζύμου, να μετατρέπεται σε D.N.A. και να παραμείνει για πάντα εκεί.
Έτσι όταν κάποιος μολυνθεί με τον HIV, γίνεται «HIV οροθετικός» και θα τον έχει στον οργανισμό του εφόρου ζωής. Με την πάροδο του χρόνου, η νόσος μολύνει και εξουθενώνει τα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία εάν τα επίπεδα τους πέσουν κάτω από το επιτρεπτό όριο, το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου αποδυναμώνεται εντελώς και είναι ευάλωτο σε οποιαδήποτε ασθένεια.

Τι είναι το AIDS;
AIDS είναι το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας και προκαλείται από τον ιό HIV. Το AIDS είναι η πιο εξελιγμένη μορφή του ιού HIV, ίσως γι’ αυτό και αρκετοί μπερδεύουν αυτές τις δύο έννοιες.
Ο ανθρώπινος οργανισμός λόγω του ιού HIV και της επίδρασής του, έχει πια αποκτήσει ένα τόσο χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα στο οποίο διάφορες λοιμώξεις, νεοπλασίες, αλλά και άλλες ασθένειες, βρίσκουν το κατάλληλο έδαφος για να νοσήσουν. Με λίγα λόγια λοιπόν, το AIDS είναι μια ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου, που προκαλείται από ιό HIV.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Μόλις ο οργανισμός προσβληθεί από τον ιό HIV, ακολουθούν τέσσερα στάδια τα οποία έχουν διαφορετικά κλινικά χαρακτηριστικά το καθένα:
1ο Στάδιο: Πρωτογενής Λοίμωξη
Σε αυτό το στάδιο συνήθως δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα ή ενδεχομένως σε κάποια άτομα να εμφανιστούν τα συμπτώματα κοινής γρίπης ή κρυολογήματος και αυτό για ένα χρονικό διάστημα περίπου 2 – 4 εβδομάδων όχι περισσότερο.

2ο Στάδιο: Ασυμπτωματική Λοίμωξη
Σε αυτό το στάδιο το οργανισμός που έχει προσβληθεί από τον ιό HIV δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα, για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον 10 χρόνων. Η διάγνωση στο στάδιο αυτό γίνεται μόνο με εξετάσεις.

3ο Στάδιο: Συμπτωματική Λοίμωξη
Σε αυτό το στάδιο ήδη η νόσος αρχίζει να δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο, λόγω της αποδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

4ο Στάδιο: Φάση ανοσοκαταστολής
Σε αυτό το στάδιο πλέον και το τελευταίο για την εξέλιξη της νόσου, οι λοιμώξεις, νεοπλασίες και άλλες ασθένειες, βρήκαν έδαφος να αναπτυχθούν μιας και το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού έχει πλέον καταρρεύσει. Όλα τα συμπτώματα διαρκούν για πάνω από ένα μήνα και ο οργανισμός μη έχοντας άλλες δυνάμεις να αντισταθεί σε αυτόν τον καταστροφικό ιό καταλήγει να χάσει τη μάχη μαζί του.

Πως μεταδίδεται;
Η μετάδοση του HIV ιού γίνεται κυρίως μέσω της ανταλλαγής των σωματικών υγρών κατά:
τη σεξουαλική επαφή
με τη βελόνα κατά τη χρήση ναρκωτικών
τη γέννα
τον θηλασμό
τη μετάγγιση αίματος
την περίοδο

Πως αντιμετωπίζεται;
Για χρόνια οι φαρμακοβιομηχανίες και ολόκληρη η επιστήμη έχει αφοσιωθεί ώστε να βρει το φάρμακο καταπολέμησης του ιού HIV, όμως λόγο της ιδιαιτερότητας του συγκεκριμένου ιού, έχει γίνει ανθεκτικός σε αρκετά από τα φάρμακα που έχουν έως τώρα κυκλοφορήσει. Παρόλα αυτά ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται, αντιμετωπίζεται με τη χρήση συνδυασμών αντιρετροϊκών, αντιιικών και αντιβιοτικών φαρμάκων. Τα φάρμακα δυστυχώς δεν μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξη του ιού HIV, αλλά καταφέρνουν να καθυστερήσουν την εξάπλωσή του σε μεγάλο βαθμό, ειδικά αν η διάγνωση είναι έγκαιρη.

Η πρόληψη σώζει ζωές
Η καλύτερη πρόληψη είναι η γνώση, εάν καταλάβετε πως μεταδίδεται ο ιός του HIV και τηρείτε ευλαβικά τους κανόνες υγιεινής και προφύλαξης σε συνδυασμό με το να μένετε σταθεροί στην επιλογή ερωτικών συντρόφων, αλλά και την αποφυγή κακών συναναστροφών τότε από μόνοι σας έχετε δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας του οργανισμού σας απέναντι στον ιό HIV.

Γνωρίζετε ότι…
Ο HIV ιός λόγω της μεγάλης πλέον φοβίας που έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο, έχει δημιουργήσει γύρω του διάφορους μύθους, ένας μεγάλος μύθος είναι ο τρόπος μετάδοσής του. Μερικοί τρόπου που δεν πρόκειται να κολλήσετε τον ιό HIV είναι:
Σάλιο, δάκρυα, ιδρώτα, κόπρανα ή ούρα
Αγκαλιά
Φιλί στο μάγουλο
Μασάζ
Χειραψία
Τσιμπήματα εντόμων
Συγκατοίκηση με κάποιον οροθετικό
Κοινή χρήση τουαλέτας ή ντους
Πισίνες ή Θάλασσα
Ρούχα
Ποτήρια, πιάτα, μαχαιροπίρουνα
Δημόσιο τηλέφωνο Η γνώμη του γυναικολόγου Dr. Νικόλαου Ναούμ
«Δυστυχώς ακόμα και σήμερα, υπάρχει άγνοια και επιπολαιότητα σχετικά με τη μάστιγα του ιού HIV. Δεν πρόκειται για ένα απλό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή, αλλά για να έναν ιό που καταστρέφει σταδιακά την άμυνα του οργανισμού μας. Η χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη, καθώς στο θέμα του AIDS η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία».

markos.tv