Καναδοί κομάντος τσακίζουν τους τζιχαντιστές στο Ιράκ

Καναδοί κομάντος ενεπλάκησαν σε μάχες ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στο Ιράκ, σύμφωνα με δηλώσεις την Τετάρτη του Καναδού υποστράτηγου Μαϊκέλ Ρουλού.

«Στα πλαίσια της εκτέλεσης της συμβουλευτικής και βοηθητικής αποστολής [μας] οι Καναδοί κομάντος ενεπλάκησαν σε ένοπλες συμπλοκές, ιδιαίτερα τις προηγούμενες εβδομάδες της κουρδικής επιθετικής επιχείρισης [προς τη Μοσούλη]», δήλωσε ο Ρουλού.

«Οι ένοπλες εμπλοκές [μας] τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν ουσιαστικές. Τα περισσότερα περιστατικά ήταν σε απάντηση απειλών προς τους Καναδούς ή Κούρδους Πεσμεργκά στρατιώτες ή σε πολίτες», εξήγησε ο Ρουλού, εννοώντας ότι ενεπλάκησαν σε αμυντικές μάχες.

Ο Ρουλού πρόσθεσε ότι κανένας Ιρακινός πολίτης δεν τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε εξαιτίας της πολεμικής εμπλοκής των Καναδών κομάντος.

Ο Ρουλού είπε ακόμα ότι οι Καναδοί στρατιώτες αντάλλαξαν πυρά με τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος «καμιά δεκαριά φορές» από την έναρξη της επιχείρισης για την απελευθέρωση της Μοσούλης στις 17 Οκτωβρίου.

Όλο το προηγούμενο διάστημα που οι Καναδοί βρίσκονται στο Ιράκ, δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2014 στα πλαίσια του Διεθνούς Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, είχαν εμπλακεί σε μάχες με τους τζιχαντιστές 11 φορές συνολικά.

Οι Καναδοί στρατιώτες βρίσκονται στο Ιράκ ως εκπαιδευτές και στρατιωτικοί σύμβουλοι των ιρακινών κυβερνητικών δυνάμεων και των Πεσμεργκά του ιρακινού Κουρδιστάν.