Εθνοφυλακή για άμυνα κατά της Ρωσίας φτιάχνει η Πολωνία

Ένοπλη εθνοφυλακή που θα επανδρωθεί από 53.000 άνδρες σχεδιάζει να εκπαιδεύσει η Πολωνία έως το 2019, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Άντονι Μακιέρεβιτς, με το βλέμμα στο ρωσικό επεκτατισμό στην Ανατολική Ευρώπη.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο κ. Μακιέρεβιτς σημείωσε ότι η σύσταση της Εθνοφυλακής θα κοστίσει περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τριών ετών, προσθέτοντας πως οι μονάδες εκπαιδευμένων εθελοντών είναι ο φθηνότερος τρόπος να αυξηθούν η αξιόμαχη δύναμη της Πολωνίας και η αμυντική δυνατότητα της χώρας.

Ο υπουργός εκτίμησε μάλιστα ότι η Εθνοφυλακή είναι η «καλύτερη απάντηση στον υβριδικό πόλεμο» που έχει χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία. Στην ορολογία του NATO υβριδικός πόλεμος είναι ο συνδυασμός ανορθόδοξου πολέμου, κατασκοπείας, κυβερνο-επιθέσεων και προπαγάνδας που, σύμφωνα με τη Συμμαχία, η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία. Η Ρωσία αρνείται κάθε εμπλοκή στον ουκρανικό εμφύλιο πόλεμο.


Οι πρώτες τρεις μονάδες θα τοποθετηθούν στην ανατολική Πολωνία που θεωρείται εκτεθειμένη σε τυχόν ρωσική απειλή.

Εκπρόσωπος του κ. Μακιέρεβιτς διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το έξι έως οκτώ τοις εκατό της δύναμης της Εθνοφυλακής θα αποτελείται από επαγγελματίες στρατιώτες, οι οποίοι θα διοικούν και θα συντονίζουν τους εθελοντές.

Οι εθελοντές θα αμείβονται με ένα συμβολικό ποσό, θα λάβουν βασική στρατιωτική εκπαίδευση και θα καλούνται σε επανεκπαίδευση και σενάρια ειδίκευσης σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Σημειώνεται ότι η Πολωνία ήδη διαθέτει μία παραστρατιωτική δύναμη, την αποκαλούμενη Strzelec, ενώ το NATO έχει αποφασίσει την αποστολή Συμμαχικών δυνάμεων τόσο στην Πολωνία όσο και στις τρεις Βαλτικές χώρες.

Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν ξεχωριστά μηχανοκίνητη δύναμη 4.200 ανδρών στην Ανατολική Ευρώπη από τις αρχές του επόμενου έτους.