Το Ιράκ προειδοποιεί την Τουρκία με διαμελισμό

Νέα λεκτική επίθεση κατά του πρωθυπουργού του Ιράκ, Χάιντερ Αλ Αμπάντι, εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Τετάρτη.

Την Τρίτη η Τουρκία ανέπτυξε ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, με τανκς, στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ πράγμα που προκάλεσε την αντίδραση του Ιρακινού πρωθυπουργού, ο οποίος δήλωσε ότι οποιαδήποτε απρόσκλητη επέμβαση ξένης δύναμης στο Ιράκ θα τύχει απάντησης.

Σε ένα νέο ξέσπασμα «πουλήματος τρέλας» ο Τσαβούσογλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αττάλεια, είπε:

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερος υποστηριχτής του Ιράκ από την Τουρκία, η οποία επιθυμεί το Ιράκ να προστατέψει την εδαφική του ακεραιότητα και ανεξαρτησία. Η ασφάλεια και η σταθερότητα του Ιράκ είναι σημαντικά για εμάς».

Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε ότι ενώ η Τουρκία υποστηρίζει την ανεξαρτησία και τη σταθερότητα του Ιράκ, «δεν ήταν σωστό να σχολιάσει τυχαία για προκλήσεις άλλων χωρών», εννοώντας την Τουρκία.

Η Τουρκία προσπαθεί να πείσει ότι επιθυμεί να εισβάλει στο Ιράκ για να προστατέψει την εδαφική του ακεραιότητα (sic).

Μέχρι προχθές η Τουρκία έλεγε ότι ήθελε να εισβάλει για να προστατέψει τους σουνίτες Ιρακινούς από πιθανά αντίποινα σιιτών Ιρακινών.

Αύριο μπορεί η Τουρκία να ισχυριστεί ότι θέλει να εισβάλει στο Ιράκ για να διαφυλάξει τον αρχαίο «εξωγήινο» πολιτισμό των Σουμέριων. Η Τουρκία λέει ό,τι θέλει.

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός του Ιράκ δήλωσε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί πόλεμο ή σύγκρουση με την Τουρκία.

«Σε περίπτωση αναμέτρησης, οι Τούρκοι θα πληρώσουν υπερβολικά μεγάλο τίμημα», είπε ο Αμπάντι, προσθέτοντας ότι οι πόλεμοι μεταξύ γειτονικών χωρών θα προκαλέσουν καταστροφή και στις δύο χώρες, ωστόσο, είπε, το Ιράκ θα είναι έτοιμο για μια πολεμική αναμέτρηση με την Τουρκία.

«Δεν θέλουμε πόλεμο με την Τουρκία, δεν θέλουμε πολεμική αναμέτρηση με την Τουρκία. Κάθε εισβολή στο Ιράκ θα προκαλέσει διαμελισμό της Τουρκίας», είπε ο Ιρακινός πρωθυπουργός.

Ο Τσαβούσογλου από την πλευρά του αμφισβήτησε τη δυνατότητα των Ιρακινών να πολεμήσουν ενάντια στην τρομοκρατία.

«Εάν είχατε τη δύναμη, τότε γιατί εγκαταλείψατε τη Μοσούλη στις τρομοκρατικές οργανώσεις καταρχάς;», αναρωτήθηκε ο Τσαβούσογλου.