Επελαύνει η Νέα Τάξη: Κατάργηση των μετρητών στη Σουηδία!

Η μεγάλη στροφή που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια οι Σουηδοί στη χρήση ηλεκτρονικών μορφών πληρωμής οδήγησε την κεντρική τράπεζα της χώρας στην εξέταση του ενδεχομένου πλήρους υιοθέτησης ψηφιακού νομίσματος και κατάργησης των μετρητών.

Η Riksbank έχει αρχίσει ήδη να εξετάζει τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας κίνησης που θα μπορούσε να οδηγήσει στην έκδοση του πρώτου επίσημου ψηφιακού νομίσματος στον κόσμο. Εάν το σχέδιο προχωρήσει, θα είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που μια κεντρική τράπεζα θα παρέχει στους πολίτες της χώρας απευθείας πρόσβαση σε εικονικό χρήμα.

Η Riksbank εκτιμάται ότι θα μπορέσει να λάβει απόφαση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια για το εάν θα προχωρήσει στην κυκλοφορία της ηλεκτρονικής έκδοσης της κορόνας, της e-κορόνας ή Ekrona.

Από το 2009 μέχρι σήμερα η κυκλοφορία χαρτονομισμάτων και κερμάτων στη Σουηδία έχει μειωθεί κατά 40% λόγω της αύξησης των διαδικτυακών αγορών και των πληρωμών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Το ψηφιακό νόμισμα παρέχει πολλά πλεονεκτήματα καθώς μειώνει σημαντικά, μεταξύ άλλων, το κόστος της πραγματοποίησης συναλλαγών. Ενέχει όμως και πολλούς κινδύνους, όπως είναι οι διαδικτυακές απάτες. Ερωτηματικό παραμένει ακόμη η ιδιωτικότητα των συναλλαγών, η οποία διασφαλίζεται σήμερα με τα χαρτονομίσματα.

Η Riksbank είναι η αρχαιότερη κεντρική τράπεζα στον κόσμο και η πρώτη που άρχισε να εκδίδει χαρτονομίσματα τη δεκαετία του 1660. Η προσπάθεια είναι τόσο πρωτοποριακή όσο και η πρώτη κυκλοφορία χαρτονομισμάτων. Καμία κεντρική τράπεζα δεν έχει αρχίσει ακόμη να ερευνά το πώς θα μπορούσε να γενικευτεί η χρήση ηλεκτρονικού χρήματος και πώς αυτό θα μπορούσε να καθιερωθεί σε εθνικό επίπεδο.