Ο καλύτερος Ευρωπαίος νέος σεφ είναι Έλληνας

Η διεθνής κριτική επιτροπή του διαγωνισμού «European Young Chef 2016» ανακήρυξε νικητή τον Σταμάτη Μισομικέ από τη Ρόδο, που συμμετείχε στο διαγωνισμό εκπροσωπώντας την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς της ως γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου στο τμήμα Τουρισμού του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης στο Sant Pol de Mar ενώ το νικητήριο πιάτο με τίτλο «Σαλάς, η χαρά της γέννησης» βασίστηκε σε 19 υλικά από όλα σχεδόν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Το συγκεκριμένο πιάτο ήταν κυριολεκτικά ένας εκρηκτικός συνδυασμός των τοπικών γαστρονομικών παραδόσεων της αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας ενώ η ιστορία που το συνόδευσε ήταν εξίσου στοιχείο θεμελιώδες και καθοριστικό του τελικού αποτελέσματος. Καθοδηγητής και σημαντικός υποστηρικτής του Σταμάτη σε όλη την πορεία του είναι ο Γιώργος Τρουμούχης, Executive Chef του Elysium Resort & Spa.

Επικεφαλής της επιτροπής ήταν ο Juan Roca, ένας από τους κορυφαίους Καταλανούς σεφ παγκοσμίως και ιδιοκτήτης του πολυβραβευμένου El Celler De Can Roca στην Ισπανία, ενώ άξιο ειδικής αναφοράς είναι ότι στο διαγωνισμό συμμετείχαν σεφ από χώρες με μακρά παράδοση στην υψηλή γαστρονομία, κάτι που καθιστά τη νίκη του Σταμάτη Μισομικέ ακόμα πιο σημαντική. Πιο συγκεκριμένα, οι υπόλοιποι εννέα φιναλίστ προέρχονταν από την Καταλονία (Ισπανία), την ανατολική Λομβαρδία (Ιταλία), την Άαρους (Δανία), την Νορντ Μπράμπαντ (Ολλανδία), το Γκάλγουεϊ (Ιρλανδία), τη Σιμπίου (Ρουμανία), τη, Κουόπιο (Φινλανδία), την Πρεκμούρ (Σλοβενία) και τη Ρίγα (Λιθουανία). Στη δεύτερη και την τρίτη θέση βρέθηκαν οι συμμετέχοντες από την Ολλανδία και την Ιταλία αντίστοιχα.

«Η γευστική μνήμη μεταφέρθηκε μέσω του νεωτερισμού. Σκοπός μας είναι να δώσουμε έμφαση στην καινοτομία στη γαστρονομική παράδοση του κάθε τόπου και τη βιωσιμότητά της δημιουργώντας τους μελλοντικούς πρεσβευτές της τοπικής παραγωγής» δήλωσε αναφορικά με το διαγωνισμό ο Juan Roca, φράση που συμπυκνώνει τις εξαιρετικά υψηλές προδιαγραφές της δουλειάς των συμμετεχόντων ηλικίας από 18-28 ετών. «Δεν ήταν εύκολη η επιλογή του νικητή αφού το επίπεδο των τεχνικών δεξιοτήτων των διαγωνιζομένων ήταν εξαιρετικά υψηλό. Η ιστορία που συνόδευε το κάθε πιάτο ήταν καθοριστική γιατί υπογράμμιζε ουσιαστικά τον πλούτο των γεύσεών του», συμπλήρωσε συγχαίροντας όλους τους συμμετέχοντες για την εκπληκτική δουλειά που παρουσίασαν.

Η συμμετοχή του Σταμάτη Μισομικέ στο διαγωνισμό πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τη λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, στρατηγικό εταίρο της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις δυνατές προσπάθειες για την απόκτηση του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019 που για το 2016 έχει απονεμηθεί στην Καταλονία.