Χαμός: Πορεία φορτηγατζήδων στην Μυτιλήνη…. για τους μετανάστες

Αναστάτωσαν χθες το κέντρο της Μυτιλήνης με τα κορναρίσματα οι φορτηγατζήδες….
Πορεία με τα φορτηγά τους οχήματα έκαναν το πρωί στο κέντρο της Μυτιλήνης οι οδηγοί και ιδιοκτήτες φορτηγών δημοσίας χρήσεως.
Οι οδηγοί και ιδιοκτήτες των φορτηγών διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά για τους μετανάστες που «κρύβονται» στα φορτηγά τους όταν αυτά σταθμεύονται στο λιμάνι Μυτιλήνης που έχει σαν αποτέλεσμα, όταν οι αρχές βρουν μετανάστες «κρυμμένους» μέσα σε φορτηγό η νταλίκα να… βρεθεί ακόμα και με ποινικές κυρώσεις ο κάθε οδηγός η ιδιοκτήτης φορτηγού οχήματος.
Οι φορτηγατζήδες ζητάνε να πάρουν άμεσα μέτρα οι αρχές του τόπου με αποκλεισμό του λιμανιού ώστε να μην αντιμετωπίζουν οι ίδιοι κίνδυνο να χάσουν την δουλεία τους η να .. μπουν ακόμα και αυτόφωρο Όπως καταγράφει και ο φωτογραφικός φακός του Γιώργου Παπαδοπουλου, η πορεία ήταν αρκετή για να "παραλύσει" η Μυτιλήνη για λίγη ώρα!


Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αργύρης Χατζηαργυρίου, εκπρόσωπος των ιδιοκτητών φορτηγών, αμέσως μετά το τέλος της κινητοποίησης που επιλέχθηκε να γίνει Κυριακή για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στη ζωή της πόλης από την κίνηση στο κέντρο της δεκάδων φορτηγών αυτοκινήτων «καθημερινά δεκάδες μετανάστες συλλαμβάνονται κρυμμένοι στα φορτηγά μας αφού ο πολύμηνος εγκλωβισμός τους στο νησί, τους έχει πείσει ότι ο μόνος τρόπος να φύγουν από αυτό είναι να φύγουν παράνομα κρυμμένοι στα φορτηγά μας.

Και αυτό το επιχειρούν ξεφορτώνοντας εμπορεύματα ώστε να μπουν αυτοί στη θέση τους, προκαλώντας ζημιές και προπάντων με το να είμαστε καθημερινά ύποπτοι παράνομης μεταφοράς μεταναστών αφού καλούμαστε συνέχεια να αποδεικνύουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει με τη συναίνεσή μας».

Χαρακτηριστική η μαρτυρία του συμμετέχοντος στην κινητοποίηση Παναγιώτη Αγγελή, ο οποίος πρόσφατα συνελήφθη στο λιμάνι, ενώ μετέφερε προς ανακύκλωση από το νησί παλιά ψυγεία.

«Σε τρία από τα πολλά φορτωμένα ψυγεία είχαν μπει μέσα τρεις μετανάστες προκειμένου να φύγουν. Λίγες ώρες μετά αυτοί ήταν ελεύθεροι προκειμένου να συνεχίσουν να ψάχνουν τρόπο διαφυγής. Εγώ συνελήφθη, δικάστηκα και αθωώθηκα. Τι να το κάνεις όμως; Πέρα από την προσωπική ταλαιπωρία, το φορτηγό μου μέρες τώρα δεν μου έχει αποδοθεί κι εγώ στις δύσκολες μέρες που ζούμε όλοι μας δεν μπορώ να βγάλω μεροκάματο».

Ας σημειωθεί εδώ ότι ο χώρος του λιμανιού της Μυτιλήνης έχει κλείσει για τα φορτηγά αυτοκίνητα για λόγους ασφαλείας και τα φορτηγά υποχρεώθηκαν να βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και στο εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης όπου όμως δεν φυλάσσονται.

«Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσουμε παραστάσεις στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης. Αν δε τα καταφέρουμε να πείσουμε για το δίκιο μας, την ικανοποίηση του αιτήματος μας να βάζουμε στον κλειστό χώρο του επιβατικού λιμανιού της πόλης τα φορτηγά μας και ο χώρος αυτός να φρουρείται από Λιμενικούς ή από μια ιδιωτική εταιρεία θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις. Θα σταματήσουμε να πραγματοποιούμε μεταφορές αγαθών με ότι αυτό θα σημαίνει για τη ζωή της πόλης για τους χιλιάδες κατοίκους του νησιού. Και για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ζουν σε αυτό».