ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως οι πολιτικοί του εχθροί προσπαθούν να σαμποτάρουν την οικονομία σπεκουλάροντας με το χρηματιστήριο, τη συναλλαγματική ισοτιμία και τα επιτόκια αφότου απέτυχαν να ανατρέψουν την κυβέρνησή του τον Ιούλιο.

Η λίρα έκανε «βουτιά» σε ιστορικά χαμηλά την περασμένη εβδομάδα, την ώρα που ο Ερντογάν καλούσε τους Τούρκους να μετατρέψουν σε λίρες Τουρκίας και χρυσό τις αποταμιεύσεις που έχουν σε ξένο νόμισμα, ενώ δεσμεύονταν να συνεχίσει τη μάχη του κατά των  υψηλών επιτοκίων.

Ο Ερντογάν προσπαθεί λεκτικά να αποτρέψει κατάρρευση της λίρας, η οποία έχει χάσει την περισσότερη αξία από όλα τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών τον τελευταίο μήνα, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται τη καταναλωτική εμπιστοσύνη και η οικονομική ανάπτυξη.

«Κάποιος προσπαθεί να αναγκάσει αυτή τη χώρα να γονατίσει μέσω οικονομικού σαμποτάζ αφού απέτυχε να την καταλάβει με τανκς, όπλα και F-16 στις 15 Ιουλίου», δήλωσε ο Ερντογάν εγκαινιάζοντας εμπορικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη χθες Σάββατο, όπως μεταδίδει το Bloomberg. «Δεν είναι καινούριο παιχνίδι και το έχουμε συνηθίσει. Ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια, συνεχώς προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την οικονομική κρίση ως ατού».


Χωρίς να κατονομάζει κάποιον συγκεκριμένα, ο Ερντογάν κατηγόρησε κάποιους επιχειρηματίες και επιχειρηματικούς συνδέσμους ότι στηρίζουν ανοικτά το σπεκουλάρισμα στην αγορά, προσθέτοντας πως αυτοί που βγάζουν τα περισσότερα χρήματα στην Τουρκία δεν είναι από την πραγματική οικονομία αλλά από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, χρησιμοποιώντας χρήματα που επενδύονται στις τράπεζες από τους καταθέτες.

Το συμβούλιο οικονομικού συντονισμού της Τουρκίας συνεδρίασε την Παρασκευή υπό τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και αποφάσισε να «λάβει απαραίτητα μέτρα σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά, τον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, τον πραγματικό τομέα και την αγορά εργασίας, που θα ανακοινωθούν δημοσίως» την επόμενη εβδομάδα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μεταξύ των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση ήταν και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.

«Πρέπει να λύσουμε το θέμα τω επιτοκίων. Ξέρω πως είμαι μόνος, όμως θα συνεχίσω να αγωνίζομαι. Είμαι αποφασισμένος», δήλωσε ο Ερντογάν. «Πρέπει να υπερασπιστούμε την οικονομία μας όπως υπερασπιστήκαμε το μέλλον μας στις 15 Ιουλίου».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail''