Οι Τούρκοι ανακοίνωσαν ότι θα εισβάλουν στο Ιράκ – Ο ψυχάκιας Ερντογάν απλώνει τον πόλεμο

Στις 30 Νοεμβρίου συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας για να συζητήσει τα νεο-οθωμανικά σχέδια του ημιπαράφρονα Ερντογάν για εισβολή στο βορειοδυτικό Ιράκ, στα κουρδικά εδάφη του Σιντζάρ (Σινγκάλ) που βρίσκονται δυτικά της Μοσούλης, όπως και την εξέλιξη της εισβολής στη βορειοδυτική Συρία υπό την ονομασία «Ασπίδα του Ευφράτη».

Η συνεδρίαση είχε διάρκεια έξι ωρών και δύο ώρες μετά ακολούθησε επίσημη ανακοίνωση στην οποία προαναγγέλθηκε και το τουρκικό σχέδιο εισβολής στο Ιράκ.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στις κουρδικές οργανώσεις Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ως «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Να σημειωθεί εδώ ότι εάν εξαιρεθεί το PKK που θεωρείται από τη Δύση «τρομοκρατική οργάνωση», το PYD είναι σοσιαλιστικό κόμμα των Κούρδων της Συρίας, που συμμετέχει στη Σοσιαλιστική Διεθνή και θεωρείται σύμμαχος της Δύσης. Οι YPG είναι ο στρατός των Κούρδων της Συρίας, κορμός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και υποστηρίζεται από τον Διεθνή Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.

Οι Τούρκοι διακήρυξαν ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να καταστρέψουν τους Κούρδους.

Για ξεκάρφωμα αναφέρεται ότι η Τουρκία είναι προετοιμασμένη να συνεργαστεί με τις χώρες της περιοχής και άλλες χώρες που έχουν επιρροή στη Μέση Ανατολή.

Δεν ξέρουμε με ποιες χώρες της περιοχής είναι προετοιμασμένη να συνεργαστεί η Τουρκία όταν οι κυβερνήσεις της Συρίας και του Ιράκ την αντιμετωπίζουν ως εχθρική δύναμη. Προφανώς εννοεί τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ που από κοινού υποστηρίζουν τους τρομοκράτες.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν επίσης ότι προετοιμάζουν εισβολή στο βόρειο Ιράκ, δηλαδή στο νότιο Κουρδιστάν.

«Υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα της νόμιμης αυτοάμυνας ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις PKK και Ισλαμικό Κράτος που έχουνε εδάφη στο Ιράκ», αναφέρεται στην ανακοίνωση που θεωρείται προαναγγελία τουρκικής εισβολής.

Η Τουρκία επίσης δηλώνει στην ίδια ανακοίνωση ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις στο έδαφός της, όταν η κυβέρνηση του Ιράκ έχει ξεκαθαρίσει στην Τουρκία ότι δεν θέλει καμία βοήθεια από την πλευρά της και ότι εάν τολμήσει να εισέλθει σε ιρακινό έδαφος αυτό θα θεωρηθεί πόλεμος.

Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ακόμα ότι η τουρκική εισβολή στη Συρία υπό το όνομα Ασπίδα του Ευφράτη θα συνεχιστεί.

*Στη φωτογραφία Τούρκοι στρατιώτες στο έδαφος του Ιράκ, στην τουρκική βάση κοντά στην πόλη Μπασίκα, βορειοανατολικά της Μοσούλης.

tribune.gr