Συγκινητικό: Ασσύριοι του Ιράκ γιόρτασαν την Αγία Βαρβάρα!

Μια πολύ συγκινητική αλλά και νοσταλγική σύναξη, γύρω από τη γιορτή της Αγίας Βαρβάρας, είχαν στην εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Αγία, στην Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν, οι ξεριζωμένοι Ασσύριοι του Κεραμλίς.
Το Κεραμλίς απελευθέρωσαν από τους στυγνούς εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους Ιρακινοί στρατιώτες, στα τέλη Οκτωβρίου, κατά την προέλασή τους προς τη Μοσούλη. Μαζί και άλλα χωριά όπου η πλειοψηφία ήταν χριστιανοί. Η νίκη του ιρακινού στρατού που πολεμά έχοντας στο πλευρό του Κούρδους μαχητές, έβγαλε στους δρόμους της Ερμπίλ χιλιάδες ανθρώπους που πανηγύρισαν έξαλλα.
Αγαλλίαση προκάλεσε δε η διάχυση στα κοινωνικά δίκτυα, μιας φωτογραφίας που δείχνει άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Ιράκ πάνω στον τρούλο του Ναού της Αγίας Βαρβάρας στο Κεραμλίς να τοποθετούν έναν ξύλινο σταυρό! Εκεί ήθελαν να προσευχηθούν και να κάνουν λειτουργία οι Ασσύριοι αλλά ο φόβος για πιθανά αντίποινα και το γενικότερο αίσθημα της επισφάλειας δεν τους επιτρέπει ακόμα να γυρίσουν στα σπίτια τους. Επέλεξαν λοιπόν να βρεθούν όλοι μαζί και να λειτουργηθούν την Παρασκευή, μια και η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας έπεσε Σάββατο και δεν εξυπηρετούσε.
Όλοι ελπίζουν ότι αν όχι τα Χριστούγεννα, τουλάχιστον το Πάσχα, θα μπορέσουν να βρεθούν και πάλι στο σπίτι τους.