Το δουλεμπόριο είναι όπλο και πηγή εσόδων για τους τζιχαντιστές

Η σεξουαλική βία και η αιχμαλωσία γυναικών για να γίνουν ερωτικές σκλάβες είναι τακτικές που χρησιμοποιούνται ως «όπλο» από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) για να πετύχει η οργάνωση τους στρατιωτικούς, πολιτικούς, οικονομικούς και ιδεολογικούς της στόχους, δήλωσε η ειδική εντεταλμένη του ΟΗΕ για ζητήματα σεξουαλικής βίας, Ζαϊνάμπ Μπανγκούρα, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα το δουλεμπόριο σε εμπόλεμες ζώνες.

«Το Ισλαμικό Κράτος, η Μπόκο Χαράμ, η Αλ Σαμπάμπ και άλλοι χρησιμοποιούν τη διακίνηση [ανθρώπων] και τη σεξουαλική βία ως όπλο τρομοκρατίας και μια σημαντική πηγή εσόδων», δήλωσε επίσης ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.

Το πιο θλιβερό είναι ότι τα θύματα που καταφέρνουν να διαφύγουν από τη σκλαβιά συχνά δεν γίνονται αποδεκτά στις κοινωνίες τους και αντιμετωπίζονται ως απόβλητοι.

Υπάρχουν περιπτώσεις που θεωρήθηκαν και συνεργάτες των εξτρεμιστών ή πληροφοριοδότες τους.

Η Μπανγκούρα επεσήμανε ότι είναι σημαντικό οι γυναίκες πρώην σκλάβες να έχουν όλη την υποστήριξη που χρειάζονται και στη διαδικασία αυτή πρέπει να εμπλέκονται και οι τοπικοί θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες για να φεύγει από πάνω τους ο στιγματισμός.