Αδελφοποιούνται Λάρισα και αρχαία Γοργιππία της Ρωσίας

Δύο πόλεις στην Ελλάδα και τη Ρωσία δίνουν τα χέρια, αδελφοποιούνται και αρχίζουν να γράφουν από κοινού την πρώτη σελίδα της κοινής ιστορίας τους. Η Λάρισα και η Ανάπα γίνονται επισήμως αδελφές πόλεις την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, στις 19:00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων.
Η ιδέα ανήκει στη ρώσικη λουτρόπολη στη βόρεια ακτή του Εύξεινου Πόντου, στην περιφέρεια του Κράσνονταρ.
Η επαφή έγινε την περασμένη άνοιξη, όταν ο δήμαρχος της Ανάπα Σεργκέι Σεργκέεβ απέστειλε σχετική επιστολή στον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη, σεβόμενος αίτημα της πολυπληθούς ελληνικής κοινότητας της πόλης. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Λάρισας ενέκρινε την πρόταση λίγο αργότερα και έτσι λίγο πριν να εκπνεύσει το 2016, την επόμενη εβδομάδα, οι δύο δήμαρχοι θα υπογράψουν το πρωτόκολλο αδελφοποίησης των πόλεων τους.
Στο πλαίσιο της αδελφοποίησης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, στο ΤΕΙ Λάρισας, ημερίδα για τις ελληνορωσικές σχέσεις όπου μεταξύ άλλων θα μιλήσουν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο εκπρόσωπος του πρέσβη της Ρωσίας στην χώρα μας και επικεφαλής του τμήματος πολιτιστικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας της πρεσβείας Φεόντορ Καλαϊντόφ, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Κράσνονταρ Ανδρέας Παπαδόπουλος, εκπρόσωποι του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου και του Συνδέσμου Ελληνορωσικής Φιλίας και Συνεργασίας και ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος Δημήτριος Τοπαλίδης.


Η πόλη της Ανάπα
Η όμορφη λουτρόπολη είναι έδρα της επαρχίας Ανάπσκι στη βόρεια ακτή του Εύξεινου Πόντου, ανήκει στην περιφέρεια του Κράσνονταρ και έχει πληθυσμό περίπου 60.000 κατοίκων. Συνδέεται με την νεώτερη, αλλά και την αρχαία ελληνική ιστορία και ήδη από τον 6ο αιώνα π.X. ο βασιλιάς Γόργιππος ίδρυσε στον τόπο αυτό ελληνική αποικία με το όνομα Γοργιππία.
Στην πόλη της Ανάπα, δραστηριοποιείται ελληνική κοινότητα που αριθμεί περίπου 3.500 Έλληνες.
Η κοινότητα είναι ιδιαίτερα δραστήρια ενδιαφέρεται για την διατήρηση των παραδόσεων και την ισχυροποίηση των δεσμών με την Ελλάδα. Διαθέτει το ελληνικό λαϊκό θέατρο Ελευθερία, το μοναδικό θέατρο στη Ρωσία όπου παίζονται παραστάσεις στα ελληνικά, το λαϊκό συγκρότημα ποντιακού ελληνικού χορού Γοργιππία, το λαϊκό συγκρότημα ελληνικού χορού Γκελειός και την ποδοσφαιρική ομάδα Πόντος.