Τορπίλη Πενταγώνου στην LM με αναστολή αγορών του F-35;

Ο επικεφαλής του τομέα προμηθειών του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Φρανκ Κένταλ, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της προοπτικής τριετούς «παγώματος» (θα καλύψει το διάστημα 2018-2020) των προμηθειών μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς τύπου F-35 Lightning II της Lockheed Martin, έως ότου ολοκληρωθεί η ανάπτυξή του, με απώτερο σκοπό την εξοικονόμηση πολύ μεγάλων ποσών από τον προϋπολογισμό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το θέμα αυτό θα τεθεί στη συζήτηση για τον αμυντικό προϋπολογισμό Οι σχετικές δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο του φόρουμ εθνικής ασφάλειας Ρέιγκαν (Reagan National Defense Forum) που διεξάγεται στη Νότια Καλιφόρνια. Όπως αποκάλυψε, αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν συζητήσει εκτενώς από την αναβολή έως τον τερματισμό της προμήθειας περί των 400 μαχητικών του τύπου.

Παρόμοιο σκεπτικό πρεσβεύει επί μακρόν και ο επικεφαλής του τομέα δοκιμών όπλων / οπλικών συστημάτων του Πενταγώνου, Μάικλ Γκίλμορ, ο οποίος τίθεται υπέρ της ανάγκης διενέργειας δοκιμών των μαχητικών αεροσκαφών, προτού εγκριθούν νέες αγορές και αποφάσεις για νέες παραγγελίες. Είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα κυριολεκτικά εκρηκτικό θέμα με τρομακτικές και πολυεπίπεδες συνέπειες.


Εάν προχωρήσει η απόφαση του Πενταγώνου όμως, θα επηρεάσει εταίρους του προγράμματος όπως η Νορβηγία (αναμένει 12 μαχητικά από αυτή τη μερίδα παραγωγής), ενώ θα αποτελέσει και αρνητική επικοινωνιακά εξέλιξη στην προσπάθεια προώθησης του μαχητικού στη διεθνή αγορά, ενώ θα ανακοπεί και η προσπάθεια μείωσης του μοναδιαίου κόστους, το οποίο επίσης θα παίξει ρόλο στην εξαγωγική προσπάθεια.

Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο στη δύσκολη το τελευταίο διάστημα σχέση της κατασκευάστριας εταιρίας με το αμερικανικό Πεντάγωνο. Υπενθυμίζεται, ότι οι τελευταίες συνομιλίες για την τιμή προμήθειας μιας ακόμα μερίδας των μαχητικών κατέρρευσαν, με το Πεντάγωνο να επιβάλει την τιμή που θεωρούσε «δίκαια» (6,1 δισεκατομμύρια δολάρια για 57 αεροσκάφη), κάνοντας χρήση σχετικού δικαιώματος που έχει κατοχυρωθεί συμβατικά.